Svijet

Francuska dilema: Da li svaki dan ići po hljeb?

Francuska dilema: Da li svaki dan ići po hljeb?
Foto: N.N. | Francuska dilema: Da li svaki dan ići po hljeb?

PARIZ - Usljed pandemije korona virusa, dnevni ritual kupovine hljeba u Francuskoj postao je opterećen moralnim i građanskim obzirima, i naravno, onim povezanim sa javnim zdravljem, što je u prošlosti bilo nezamislivo.

Ostajanjem kod kuće i odricanjem od svakodnevnog odlaska po ovu omiljenu namirnicu neki Francuzi danas nastoje da se zaštite od zaraze, ali i izraze solidarnost sa ljekarima i medicinskim osobljem koje se u prepunim bolničkim odjeljenjima bori za ljudske živote.

Međutim, kupovina svježe vekne hljeba, popularnog bageta, za neke je ipak pogodan izgovor da se dom nakratko napusti u vrijeme kada postoji i zabrana kretanja.

Kako prenosi Asošiejtid pres, gradonačelnik Sanari-sur-mjera, gradića na mediteranskoj obali, zabranio je svakodnevni odlazak po hljeb u namjeri da sugrađane zadrži u njihovim domovima.

Tako će oni koji budu viđeni kako iz pekare izlaze sa samo jednom veknom biti suočeni sa novčanom kaznom u iznosu 135 evra.

“Ako u pekaru idete jednom nedjeljno, rizik po sebe, pekara i one koji se nalaze oko njega i oko vas smanjujete sedam puta”, rekao je gradonačelnik Ferdinand Bernar.

“Možete da zamrzavate hljeb, a možete i bez njega”, dodao je on.

Jedan broj Francuza ovih dana kupuje vekne u većim količinama, da bi ih potom stavio u zamrzivač, što je doskora bilo gastronomski potpuno neprihvatljivo, ali je, po svemu sudeći, za njih i odmrznut a potom podgrijajan hljeb prihvatljivija opcija od života bez hljeba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije