Svijet

Francuska ne želi da vrati "svoje" teroriste

Francuska ne želi da vrati "svoje" teroriste
Foto: Ilustracija | Francuska ne želi da vrati "svoje" teroriste

PARIZ - Francuska za sada neće reagovati na poziv predsjednika SAD Donalda Trampa saveznicima u EU da prihvate stotine boraca povratnika iz Sirije, izjavio je francuski ministar pravde Nikol Belobet.

Ona je za francusku televiziju "Frans dva" rekla da će Francuska pojedinačno razmatrati slučajeve povratnika.

"Postoji novi geopolitički kontekst, usljed povlačenja SAD iz Sirije. Za sada ne mijenjamo svoju politiku i ne reagujemo na Trampove zahtjeve", istakla je Belobetova.

Borci koje podržavaju SAD planiraju da zauzmu i posljednju enklavu u Siriji koja je pod kontrolom "Islamske države", a Tramp je u subotu, 16. februara, pozvao Francusku, Veliku Britaniju i Njemačku da prihvate povratak 800 zarobljenih džihadista, kako bi im se u tim zemljama sudilo.

Tramp je obećao da će povući američku vojsku iz Sirije nakon teritorijalnog poraza "Islamske države", što je izazvalo zabrinutost Francuske i drugih evropskih zemalja da bi džihadisti mogli da pobjegnu iz tih država i pokušaju da se vrate u zemlje iz kojih vode porijeklo.

Francuske vlasti odbijaju da prihvate borce islamiste i njihove supruge, koje je francuski ministar spoljnih poslova Žan-Iv le Drijan nazvao neprijateljima nacije kojima bi se trebalo suditi u Siriji ili Iraku.

Međutim, ministar unutrašnjih poslova Kristof Kastaner izavio je krajem prošlog mjeseca da je mogućnost povlačenja SAD iz Sirije natjerala Francusku da se pripremi za povratak desetina francuskih džihadista koji su u zarobljeništvu kurdskih organa koje podržava Vašington.

Pariz već radi na tome da prihvati maloljetnike, na bazi pojedinačnih slučajeva.

Vojni i diplomatski izvori saopštili su da kurdske "Sirijske demokratske snage" u sjeveroistočnoj Siriji kao zarobljenike drže oko 150 francuskih državljana, među kojima je 50 odraslih osoba.

Trampov poziv hladno je dočekan i u NJemačkoj, čije su vlasti saopštile da Berlin može da prihvati borce "Islamske države" samo ukoliko osumnjičeni imaju konzularni pristup.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije