Svijet

Francuska zbog Erdoanove izjave o Makronu povlači ambasadora iz Turske

Francuska zbog Erdoanove izjave o Makronu povlači ambasadora iz Turske
Foto: Tanjug/AP | Francuska zbog Erdoanove izjave o Makronu povlači ambasadora iz Turske

PARIZ - Nakon što je turski predsjednik Redžep Tajip Erdogn danas oštro kritikovao francuskog predsjednika Emanuela Makrona zbog njegovog odnosa prema muslimanima i izjavio da mu je potrebna pomoć "za mentalno zdravlje", Francuska je brzo reagovala i povukla svog ambasadora iz Turske.

"Komentari predsjednika Erdoana neprihvatljive su. Vrijeđanje i grubosti nisu način. Zahtijevamo da Erdoan promijeni politički smjer, jer je njegova politika opasna u svakom smislu. Ne ulazimo u suvišne polemike i ne prihvatamo uvrede", navodi se u saopštenju Jelisejska palate.

Munjevita reakcija zvaničnog Pariza uslijedila je poslije današnje izjave Erdogana o Makronu da "sve što se može reći šefu države koji na taj način tretira milione pripadnika različitih verskih zajednica je - prvo ispitaj svoje mentalno zdravlje".  Više o tome čitajte ovdje.

Turski predsjednik je prije dvije nedjelje osudio kao provokaciju Makronove izjave o "islamskom separatizmu" i "potrebi da se islam u Francuskoj strukturira", prenio je Rojters.

Prijedlog zakona o borbi protiv "separatizma" u Francuskoj, čija meta je radikalni islam, treba da se nađe u parlamentu početkom decembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije