Svijet

Makron ubjedljivom većinom izabran za predsjednika Francuske

Makron ubjedljivom većinom izabran za predsjednika Francuske
Makron ubjedljivom većinom izabran za predsjednika Francuske

PARIZ - Nezavisni centristički kandidat za predsjednika Francuske Emanuel Makron odnio je danas ubjedljivu pobjedu nad svojom protivnicom, liderkom krajnje desnice Marin Le Pen, pokazuju prve procjene medija.

21.45 - Makron preuzima dužnost najkasnije 14. maja

Novi predsjednik Francuske Emanuel Makron, u skladu sa francuskim zakonom, preuzeće dužnost od dosadašnjeg predsjednika Fransoa Olanda i položiti zakletvu najkasnije 14. maja, navode francuski mediji.

Novi predsjednik neće imati mnogo vremena za slavlje, jer već 11. i 18. juna Francuzi ponovo izlaze na birališta, ovoga puta birajući 577 članova Nacionalne skupštine, navodi AFP.

Ishod parlamentarnih izbora odlučiće o tome da li novi predsjednik može da ostvari većinu koja će biti kadra da izdejstvuje usvajanje reformskog programa, ili će, pak, često nailaziti na prepreke u parlamentu.

Po zakonu, predsjednik francuske države ima pravo na maksimalno dva petogodišnja mandata, podsjeća AFP.

Francuski predsjednik, pored ostalog, ima ovlašćenje da raspušta Nacionalnu skupštinu i da imenuje premijera.

Uz to, on upravlja spoljnom i odbrambenom politikom i može da raspiše referendum bez odobrenja parlamenta.

Šef francuske države može i da predlaže zakone i da, sa premijerom, izdejstvuje usvajanje zakona u parlamentu, ukoliko mu se ne izglasa nepovjerenje.

Kao vrhovni komandant oružanih snaga, predsjednik može da pokrene vojnu intervenciju bez prethodne konsultacije s parlamentom, a takođe ima ovlašćenje da naloži upotrebu nuklearnog oružja.

Predsjednik Francuske uživa imunitet od krivičnog gonjenja dok je na dužnosti i ima pravo da amnestira osuđene zločince.

20.56 Makron: Novo poglavlje naše duge istorije počinje večeras

Izabrani predsjednik Francuske Emanuel Makron izjavio je za AFP da njegova pobjeda na današnjim izborima predstavlja "nadu" i "novo poglavlje" za Francusku.

"Novo poglavlje naše duge istorije počinje večeras. Želim da bude obilježeno nadom i obnovljenim povjerenjem", rekao je Makron.

20:19 - Kandidatkinja desnice Marin le Pen je nakon objavljivanja prvih rezultata izbora u Francuskoj čestitala svom protivniku Emanuelu Makronu na pobjedi.

Ona se ujedno i zahvalila svim građanima koji su glasali za nju.

„Postigli smo istorijski rezultat. Naš pokret je postao vodeća opoziciona sila", rekla je ona.

Makron je osvojio između 65,5 odsto i 66,1 odsto glasova u drugom, odlučujućem krugu glasanja, dok je Le Penova dobila između 33,9 odsto i 34,5 odsto glasova, navodi AFP.

 

Makronove pristalice počele su da se okupljaju u dvorištu Luvra u Parizu gdje planiraju da proslave njegovu pobjedu, javljaju francuski mediji.

 

Predsjednik Francuske Emanuel Makron - čovjek "u pokretu"

Emanuel Makron, osnivač i lider nezavisnog pokreta "U marš!", koji je danas pobijedio na predsjedničkim izborima u Francuskoj, bivši je bankar koji se nikada do sada nije kandidovao na izborima, a bio je ekonomski savjetnik sadašnjem predjsedniku Fransoa Olandu i potom ministar ekonomije.

Ovaj ambiciozni 39-godišnji novajlija u političkim vodama, koji važi za zagovornika poslovanja i deregulative, uzdrmao je, međutim, francusku politiku umijećem iskusnog političara, navodi Bi-Bi-Si.

Potiče iz sjevernog grada Amjena, iz ljekarske porodice, a školovao se u Parizu gdje je studirao filozofiju, nakon čega je postdiplomske studije završio na prestižnom Institutu političkih nauka i u elitnoj Nacionalnoj školi administracije (ENA).

Godine 2008. pridružuje se kući "Rotšilf & Si", gdje četiri godine radi kao investicioni bankar, a prvi put je "ukus vlasti" osjetio pod Olandom kome je postao ekonomski savjetnik, da bi 2014. preuzeo i dužnost ministra ekonomije.

Kao ministar je ukinuo propise koji su dotad važili u nekim industrijskim sektorima i dozvolio da prodavnice duže rade nedjeljom.

Radio je za socijalističku vladu, ali su mu se pojedini u lijevom krilu partije suprostavili, pa je poslije dvije godine provedene na funkciji ministra podnio ostavku i osnovao sopstveni, nezavisni pokret.

Strastveno se zalaže za evropske integracije i tržište EU smatra ključnim za Francusku kako bi, kaže, preporodila svoju iscrpljenu ekonomiju.

Za veći dio francuske poslovne zajednice postao je "dašak svježeg vazduha", s listom političkih prijedloga u korist poslovanja usmjerenih na podsticanje privrednog rasta.

Makron ima plan o javnim investicijama vrijedan 50 milijardi evra koji bi obuhvatio obuku za posao, prelazak sa uglja kao energetskog izvora na obnovljive izvore energije i modernizaciju infrastrukture.

Planira značajna smanjenja poreza za korporacije i više prostora za kompanije u pregovorima o 35-časovnoj radnoj nedjelji, odnosno planira da mladima produži radne sate, dok bi zaposlenima u petoj deceniji omogućio kraću radnu nedelju.

Namjerava da smanji stopu nezaposlenosti sa sadašnjih 9,7 na sedam odsto, ali i da zabrani upotrebu mobilnih telefona u školama za mlađe od 15 godina.

Makron sebe predstavlja kao "neprijatelja nacionalizma" i kandidata "otvorene Francuske koja ima svoje interese - bezbjednosne, ekonomske i socijalne, koje želi da brani, ali operiše u otvorenom svijetu".

U žustroj televizijskoj debati održanoj 3. maja pokazao je da umije da uputi uvrede žestoko koliko i njegova nacionalistička protivnica Marin Le Pen, dok i naziv njegovog pokreta - "U marš!" - opisuje karakter ovog ambicionog čovjeka "u pokretu".

Njegovu strastvenost za govornicom mnogi ismijavaju, ali je on uspio da sebi obezbijedi pozamašnu podršku i prenese poruku biračima, dok njegov pokret ima više od 200.000 sljedbenika s platformom koja kombinuje javna ulaganja s politikom naklonjenom poslovanju.

Od 2007. oženjen je svojom bivšom nastavnicom drame Brižit Tronje, koja je 24 godina starija od njega, a koja kaže da joj je još kao 17-godišnjak obećao da će, šta god radila, ona biti njegova supruga.

19.00 -  U Francuskoj se održava drugi krug predsjedničkih izbora. Biračka mesta u kontinentalnom delu zemlje su otvorena u 8 sati po lokalnom vremenu. Već večeras, nakon 20 sati biće jasno ko će rukovoditi Republikom u narednih pet godina.

Izlaznost u drugom krugu predsjedničkih izbora u Francuskoj do 17 sati iznosi oko 74 odsto. Tu informaciju je saopštila belgijska televizija „BFMTV“.23 odsto i malo je manja nego u prvom krugu, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Francuske.   

Prema mišljenju eksperata, Marin le Pen ima veliku podršku na periferiji, dok veći gradovi preferiraju Emanuela Makrona.

U drugom krugu borbu vode dvoje finalista iz prve runde. Tada, 23. aprila, osnivač pokreta „Naprijed!“ i uspešni investicioni bankar Emanuel Makron dobio je 24,1 odsto glasova, dok je druga bila liderka „Nacionalnog fronta“ Marin le Pen sa 21,3 odsto glasova.

Prema anketama, favorit za novog predsjednika Francuske je Makron, kog podržava oko 62 odsto birača. On je i debitant na predsjedničkim izborima.

Za Le Penovu, poslanicu Evropskog parlamenta i advokata po profesiji, namjerava da glasa 38 odsto glasača. To je duplo više od onog što je dobila na prošlim predsjedničkim izborima 2012. godine, kada ju je podržalo 17,9 odsto birača.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije