Svijet

Gadafi negira da je u Venecueli

Gadafi negira da je u Venecueli
Gadafi negira da je u Venecueli

TRIPOLI - Libijski lider Moamer el Gadafi negirao je da je napustio zemlju i pojavio se na državnoj televiziji, dok su antivladini demonstranti preuzeli kontrolu nad nekoliko gradova čime su uzdrmani temelji njegove četrdesetogodišnje vladavine.

Libijski lider se, kako bi ugušio "zlobne komentare" da je pobjegao u Venecuelu, prvi put od početka nemira prije sedam dana pojavio u javnosti.

"Sastaću se sa omladinom na Zelenom trgu u centralnom dijelu Tripoliju. Samo da dokažem da sam u Tripoliju a ne u Venecueli i da negiram televizijske izvještaje", rekao je Gadafi ispred svoje kuće u Tripoliju.

Analitičari navode da je, uprkos televizijskom pojavljivanju Gadafijeva kontrola nad zemljom veoma slaba pošto ljudi lojalni režimu podnose ostavke, a piloti borbenih aviona su prebjegli na stranu demonstranata pošto im je naređeno da otvore vatru.

Vojni izvori sa Malte izjavili su da su dva libijska vojna pilota doletjela na to ostrvo avionima "miraž Ef-1", jer im je naređeno da u gradu Bengaziju napadnu demonstrante.

Narodni ustanak sada se proširio i na prijestonicu, gdje su demonstranti napali policijske stanice i kancelarije državne televizije dok su zapaljen i zgrade vlade.

Mještani dva naselja u Tripoliju izjavili su u telefonskim izjavama da su maskirana lica izvršila masakr pucajući nasumice u oblasti Tadžura.

Jedan od očevidaca rekao je da su se u naselju Fašlum iz helikoptera iskrcali, kako je rekao, afrički plaćenici, koji su otvorili vatru na ljude na ulici pri čemu je veliki broj ubijen.

"Ovo je definitivni kraj režima. Ovo se nikada ranije nije dešavalo u Libiji. Molimo se da se sve brzo završi", rekao je jedan od stanovnika Tripolija agenciji Frans pres.

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun predvodi globalnu osudu ugušenja protesta u kojima je, prema podacima organizacija za zaštitu ljudskih prava, poginulo između 200 i 400 ljudi.

Ban Ki Mun je najavio da će se Savjet bezbjednosti u utorak sastati radi razgovora o krizi i izrazio je "nezadovoljstvo" izvještajima da su libijske snage bezbjednosti pucale na demonstrante iz borbenih aviona i helikoptera.

Američki državni sekretar Hilari Klinton rekla je da svijet "uznemireno prati situaciju u Libiji" i pozvala je na okončanje "neprihvatljivog krvoprolića."

Libijski ambasadori otkazuju poslušnost

Ambasada Libije u Australiji prekinula je veze sa predsjednikom Moamerom Gadafijem, slijedeći tako primjer ostalih ambasada u svijetu, dok režim u Libiji primjenjuje nasilje nad civilnim demonstrantima, navodi dnevnik "Australijan".

Libijski ambasador u Kaneberi Musbah Alafi sastao se u utorak ujutro sa predstavnicima australijske vlade, tvrdi dnevnik.

Savjetnik za kulturu Omran Zved izjavio je za ovaj dnevni list da su oni predstavnici libijskog naroda, a ne prestavnici libijskog režima.

U Indiji ambasador je izjavio da je podnio ostavku zbog masovnog nasilja protiv civila u svojoj zemlji.

Personal u ambasadi u Maleziji osudio je masakr nad civilima i uskratio podršku libijskom lideru.

U Kini ambasador Libije takođe je podnio ostavku i pozvao sve članove diplomatskog predstavništva da učine isto, prenosi katarska satelitska televizijska stanica Al Džazira.

Diplomate pri UN su osudile upotrebu sile i Gadafija optužile za "genocid" nad sopstvenim narodom.

Stalni predstavnik Libije u Arapskoj ligi Abdel Moneim al-Honi u nedjelju je izjavio novinarima da će podnijeti ostavku da bi se pridružio "revoluciji" i protestu protiv primjene nasilja nad demonstrantima u svojoj zemlji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije