Svijet

Pratite nas na Google news

Gani proglasio primirje sa talibanima

Gani proglasio primirje sa talibanima
Foto: N.N. | Gani proglasio primirje sa talibanima
Fena

KABUL - Avganistanski predsjednik Ašraf Gani u četvrtak je proglasio primirje s talibanskim pobunjenicima do 20. juna, kako bi se podudarilo s krajem muslimanskog mjeseca posta, ali je izjavio da će se borbe protiv ostalih militantnih grupa, kao što je Islamska država, nastaviti.

Talibani nastoje ponovo uvesti strogu islamsku vladavinu nakon njihovog svrgavanja u 2001. godini od snaga pod američkim vodstvom.

"Ovo primirje je prilika za talibane da se podsjete da im njihova kampanja nasilja ne donosi popularnost u narodu nego ih dodatno otuđuje", saopštio je Gani u poruci na društvenoj mreži Twitter nakon televizijskog obraćanja naciji.

"S ovom objavom primirja mi naglašavamo snagu avganistanske vlade i volju naroda za mirnim rješenjem avganistanskog sukoba",  navodi Ghani.

Avganistanski predsjednik Ashraf Ghani je u februaru ponudio priznanje talibana kao legitimne političke grupe u predloženom političkom procesu koji bi po njegovim riječima mogao okončati rat duži od 16 godina.

Ghani je predložio primirje i razmjenu zarobljenika između brojnih opcija među kojima su novi izbori na kojima bi se natjecali i militanti i razmatranje ustavnog sporazuma s talibanima na okončanju sukoba u kome je samo u prošloj godini ubijeno više od 10.000 afganistanskih civila, prenosi Rojter.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije