Svijet

Pratite nas na Google news

Glasanje o Bregzitu u britanskom parlamentu

Glasanje o Bregzitu u britanskom parlamentu
Foto: N.N. | Glasanje o Bregzitu u britanskom parlamentu
N.N.

U britanskom parlamentu danas se glasa o novom sporazumu o Bregzitu, koji je London usaglasio sa Briselom.

Premijer Velike Britanije Boris Džonson imao je niz sastanaka sa predstavnicima stranaka u parlamentu.

Pozvao ih je da sporazum podrže, uveren da nema boljeg rješenja. Nada se pozitivnom ishodu, iako i koalicioni Sjevernoirski unionisti i opozicija kažu da će glasati protiv.

Ako odbace sporazum, Britaniji prijeti takozvani tvrdi Bregzit.

Premijer pokušava da ubijedi poslanike da podrže sporazum koji je postigao sa EU, jer se očekuje da će u Domu komuna, odnosno Donjem domu parlamenta, glasanje biti neizvjesno.

Očekuje se da će najmanje devet poslanika Laburističke partije pobuniti, a premijer se nada da će ga podržati i neki torijevski poslanici, koje je prošlog mjeseca otpustio iz stranke jer su mu se protivili.

Zasjedanje u Domu komuna počeće u 9.30 po lokalnom, odnosno 10:30 po srednjeevropskom vremenu. To je prvi put da parlament zasjeda vikendom još od invazije na Foklandska Ostrva 1982. godine.

Džonson će se izjasniti pred Parlamentom i suočiti sa pitanjima poslanika prije nego što pređu na debatu o sporazumu.

Vrijeme glasanja zavisi od toga koje amandmane bira predsjednik Skupštine Džon Berkou, ali ne očekuje se prije 14.30, tj. 15.30 po našem vremenu.

Revidirani dogovor Džonsona sa EU osiguran je na samitu u Briselu u četvrtak.

Odustaje se od mjera bivše premijerke Tereze Mej, koje su dizajnirane da spriječe povratak na fizičke provejre na irskoj granici. Umjesto toga, povući će se nova carinska granica duž Irskog mora.

Brojni poslanici iz Konzervativne stranke, koji su glasali protiv sporazuma bivše premijerke Mej u sva tri navrata, rekli su da će podržati sporazum.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije