Svijet

Glasanje o Rusiji u PS Savjeta Evrope: SDA i SBB podržale neutralnost BiH o ukrajinskoj krizi

Glasanje o Rusiji u PS Savjeta Evrope: SDA i SBB podržale neutralnost BiH o ukrajinskoj krizi
Foto: Tanjug/AP Photo/Jean-Francois Badias | Glasanje o Rusiji u PS Savjeta Evrope: SDA i SBB podržale neutralnost BiH o ukrajinskoj krizi

STRAZBUR - Nijedan od pet članova Delegacije Parlamenta BiH u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope (PS SE), uključujući i Almu Čolo iz SDA i Editu Đapo iz SBB-a nije glasao za izbacivanje Rusije iz tog organa čime se BiH pridružila listi od ukupno šest zemalja čiji poslanici nisu glasali "za".

Na toj listi su, osim BiH, i Srbija, Jermenija, Azerbejdžan, Slovačka i Slovenija. Podsjetimo, i prije nego što je Parlamentarna skupština izglasala izbacivanje Rusije, Moskva je odlučila da se sama povuče iz tog tijela. Međutim, činjenica da niko iz BiH nije podržao stav većine u PS SE izazvala je pažnju u dijelu sarajevskih medija, imajući u vidu nesuglasice unutar BiH u vezi sa ukrajinskom krizom.

"Izgleda da su i SDA i SBB odlučile da podrže stav da BiH u ovom sukobu ostane neutralna", prokomentarisao je za "Glas Srpske" jedan od članova delegacije BiH.

Edita Đapo je za portal Kliks izjavila da je imala tehničkih problema prilikom glasanja zbog čega njen glas "za" nije uvršten u zapisnik o čemu je već obavijestila javnost putem zvanične stranice Savjeta Evroše. Alma Čolo je navela da je prisustvovala sjednici, ali da je u ponedjeljak u 16.30 sati morala napustiti zasjedanje zbog ranije preuzetih obaveza. Navela je i da je obavijestila generalnu sekretarku Savjeta Evrope i uputila molbu da njen glas "za" bude uvršten.

Međutim, čini se da je ovdje, po tvrdnjama izvora "Glasa" dobro upućenih u procedure u Strazburu, u pitanju naknadna pamet i pokušaj dvije članice delegacije iz bošnjačkih stranaka da se "operu" pred sarajevskom javnosti, ali i strancima.

"Glasanje o Rusiji počelo je u 20 i 20, a zaključeno u 20 i 45. Čolo je sama priznala medijima da se odjavila u 16 i 30. Pravila PS SE jasno kažu da je nemoguće glasati nakon zaključenja glasanja, tako da nema načina da glasovi Đapo i Čolo budu naknadno uvršteni, osim ako ne posegnu za nekim aktivnostima mimo pravila", objašnjava sagovornik.

Na osnovu statističkog izvještaja o glasanju koji je dostupan na zvaničnoj stranici PS SE, potpuno je jasno da niko iz delegacije BiH nije glasao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije