Svijet

Glasao za Putina na izborima u Ukrajini

Glasao za Putina na izborima u Ukrajini
Foto: Tanjug/AP | Glasao za Putina na izborima u Ukrajini

Kandidat za gradsku skupštinu Černigovske oblasti Ukrajine Igor Polujan rekao je da je jedan od glasača poništio glasački listić tokom lokalnih izbora dodajući političku partiju "Jedinstvena Rusija" i ime predsjednika Rusije Vladimira Putina.

"Siguran sam da niste vidjeli ništa slično. Na mom biračkom mjestu glasaju za Putina i stranku 'Jedinstvena Rusija', napisao je Polujan na svom Facebook profilu.

U Ukrajini su 25. oktobra održani lokalni izbori. Paralelno su građani učestvovali i u anketi koju je inicirao predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski na pet tema. Prema podacima, borba za mjesto gradonačelnika najvećih ukrajinskih gradova: Kijeva, Odese, Dnjepra i Ljvova, nastaviće se u drugom krugu.

Dosadašnji gradonačelnik Harkova Genadij Kernes pobijedio je u prvom krugu glasanja. Prema Centralnoj izbornoj komisiji, izlaznost na izborima bila je 36,88 procenata.

Lokalne vlasti se biraju na petogodišnji mandat. Rezultati lokalnih izbora moraju biti potvrđeni do 6. novembra i objavljeni u roku od pet dana. Ako u gradovima u kojima je predviđen drugi krug izbora, nijedan od kandidata ne dobije 50 procenata plus jedan glas, novo glasanje mora biti održano u roku od tri nedjelje.

Izbori se nisu održali na teritoriji Donjecke i Luganske oblasti koje nisu pod kontrolom Kijeva. Prema rezoluciji koju je usvojio parlament, izbori na ovim teritorijama mogu da se održe nakon povlačenja svih "oružanih formacija" i prenosa kontrole nad ukrajinsko-ruskom granicom.

U julu je opunomoćeni predstavnik Rusije na pregovorima o rješavanju ukrajinskog sukoba Boris Grizlov izjavio da je odluka Vrhovne rade o održavanju lokalnih izbora u suprotnosti sa sporazumima iz Minska.

(Sputnjik)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije