Svijet

Gong: Borba protiv korupcije u Hrvatskoj čista nula

Gong: Borba protiv korupcije u Hrvatskoj čista nula
Foto: Pixnio | Gong: Borba protiv korupcije u Hrvatskoj čista nula

ZAGREB - Gong je zaključio da je Hrvatska katastrofalno podbacila u korištenju novca Evropskog socijalnog fonda za borbu protiv korupcije. Rezultati su "čista nula".

Jer, od 2014. do 2020. godine nije bilo pozitivnog pomaka u kapacitetima javne uprave i ključnih učesnika za borbu protiv korupcije, zaključak je Gongove analize.

"Iako prema indikatorima Svjetske banke Hrvatska u kapacitetima za kontrolu korupcije dramatično zaostaje ne samo za članicama OECD-a, već i kombinovanim prosjekom zemalja Evrope i centralne Azije, katastrofalno je podbacila u korištenju sredstava Evropskog socijalnog fonda (ESF) namijenjenih borbi protiv korupcije", ističe se u sažetku Gongove analize.

"Sredstva ESF-a za borbu protiv korupcije u periodu 2014. - 2020. bila su namijenjena uvođenju antikorupcionih mehanizama u javnu upravu te jačanju kapaciteta organizacija civilnog društva za borbu protiv korupcije. Nalazi vanjske evaluacije jasno ukazuju kako se ESF nije koristio za ozbiljnu borbu korupcije unutar javne uprave, a da su ostvarenja na ovom planu, ako ih se tako uopšte može nazvati, uglavnom kozmetičke prirode", ističe autor analize, Nikola Buković, prenosi "Index".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije