Svijet

Gradonačelnik Portlanda traži drugi stan zbog demonstranata

Gradonačelnik Portlanda traži drugi stan zbog demonstranata
Foto: Tanjug/AP | Gradonačelnik Portlanda traži drugi stan zbog demonstranata

Gradonačelnik Portlanda Ted Viler izjavio je danas da planira da se preseli iz stana nakon što su demonstranti polomili prozore na višespratnici i podmetali požare ispred zgrade sa zahtjevom da on podnese ostavku.

Prema pisanju lokalnog lista "Oregonijan" Viler je u poruci ostalim stanarima zgrade u centru Portlanda poručio da bi bilo najbolje iz bezbjednosnih razloga da on pronađe novi stan.

"Želim da se iskreno izvinim za štetu nanesenu zgradi i straha kroz koji prolazite zbog mog položaja", naveo je Viler u pismu.

U Portlandu su u proteklih više od 90 dana održane demonstracije sa zahtjevom za reforme u oblasti bezbjednosti i socijalne pravde. Demonstracije su počele 25. maja nakon smrti tamnoputog Džordža Flojda u Mineapolisu dok je bio pod policijskim nadzorom.

Demonstranti su se okupljali ispred zgrade u kojoj Viler živi pozivajući ga da podnese ostavku zbog policijskog nasilja, uključujući upotrebu suzavca i drugih sredstava protiv demonstranata.

Policija je početkom sedmice uhapsila 19 osoba dok su pojedini ispisivali grafite, razbijali prozore i bacali zapaljivi materijal po stambenoj zgradi u kojoj gradonačelnik živi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije