Svijet

Grčka ukida karantin za zemlje EU i još pet, među kojima je i Srbija

Grčka ukida karantin za zemlje EU i još pet, među kojima je i Srbija
Foto: Image by Michelle Raponi from Pixabay | Grčka ukida karantin za zemlje EU i još pet, među kojima je i Srbija
Tanjug

ATINA - Grčka planira da od sljedeće nedjelje ukine karantin za putnike iz Evropske unije i pet drugih zemalja, među kojima je i Srbija, koji su vakcinisani ili imaju negativan rezultat na test na kovid-19, izjavio je danas visoki vladin zvaničnik.

Grčka, koja je izašla iz decenijske finansijske krize prošle godine prije pandemije, navela je da će otvoriti svoj turistički sektor, koji predstavlja ključni pokretač rasta za njenu ekonomiju, od sredine maja.

"Postepeno ćemo ukidati ograničenja početkom sljedeće nedjelje uoči otvaranja 14. maja, rekao je Rojtersu zvaničnik iz Ministarstva turizma koji je tražio da ne bude imenovan.

Zvaničnik je rekao da će građanima iz Evropske unije i Srbije, SAD, Britanije, Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata biti dozvoljeno da putuju u Grčku preko aerodroma u Atini, Solunu, Iraklionu, Haniji, Rodosu, Kosu, Mikonosu, Santoriniju i Krfu i dva granična prelaza.

Putnici iz tih zemalja neće biti u karantinu, ako dokažu da su primili dvije doze vakcine protiv kovid-19 ili pokažu negativan PCR test ne stariji od 72 časa prije njihovog dolaska, rekao je zvaničnik i dodao da će turisti morati da poštuju domaća ograničenja.

Prošlog mjeseca Grčka je ukinula jednonedjeljni karantin za izraelske putnike koji su vakcinisani i negativni na PCR test.

Za putnike iz Britanije i Ujedinjenih Arapskih Emirata, po dolasku je, takođe, potreban drugi obavezni test.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije