Svijet

Greta Tunberg: Kasno za male korake

Greta Tunberg: Kasno za male korake
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | Greta Tunberg: Kasno za male korake

STOKHOLM - Omladinski klimatski aktivisti predvođeni Gretom Tunberg optužili su Evropsku komisiju (EK) da nema hrabrosti da novu zajedničku poljoprivrednu politiku (ZPP) u Uniji uskladi s "Evropskim zelenim dogovorom" i svojim glavnim klimatskim ciljevima.

Tokom jučerašnjeg virtuelnog sastanka s evropskim komesarom za klimu Fransom Timermansom, švedska aktivistkinja i troje njenih kolega iz kampanje poručili su EK da bi trebalo da povuče prijedlog za sljedeću sedmogodišnju zajedničku poljoprivrednu politiku (ZPP) ako ne može da garantuje da će ona odgovoriti na planove "Zelenog dogovora" i Pariskog klimatskog sporazuma.

Tunbergova je izjavila nakon sastanka za briselski portal Politiko da je ubijeđena da visoki zvaničnik EU čini sve što je u njegovoj moći, ali da je vrijeme za male korake u pravom smjeru odavno prošlo i da se više ne može skretati pogled sa onoga što nauke kaže i da je razgovor bio upravo u skladu s očekivanjima.

Aktivistkinja za zaštitu okoline rekla je da je Timermansu ponudila novi sastanak s njenom grupom, a takođe je obećala i odvojeni sastanak s kampanjom "Povuci ZPP", za koju je rekla da je nije zvanično zastupala.

Timermans je u tvitu nakon razgovora s aktivistima poručio da Komisija ostaje posvećena tome da ZPP ispuni ciljeve Zelenog sporazuma i da to nije lako, ali je ipak moguće, navodi Politiko.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije