Svijet

Gulen: Pučevi ne mogu dovesti do demokratije

Gulen: Pučevi ne mogu dovesti do demokratije
Gulen: Pučevi ne mogu dovesti do demokratije

LONDON - Imam Fethulah Gulen koji u dobrovoljnom egzilu živi u Pensilvaniji, SAD-u, čije sljedbenike Turska optužuje za propali puč, izjavio je da ne vjeruje da pučevi mogu dovesti do demokratije,. te da Erdogan "ne želi ni da čuje njegove riječi".

"Predsjednik Erdogan ne želi da prihvati moju poruku. Smatra je uvredom. Ovo je bilo očigledno i prije nego su se desile sve ove stvari. Nisam lično slušao njegove izjave, ali moji prijatelji koji jesu kažu da je pričao oštrim tonom optužujući nas za sva dešavanja", istakao je Gulen inače nekada veoma blizak s Erdoganom koji sada traži njegovo izručenje od SAD jer ga smatra glavnim inspiratorom puča.

Gulen je u intervjuu Rojtersu podsjetio da je lično bio meta nekoliko vojnih udara i da to nije način na koji se donosi demokratija.

"Zbog toga, mislim da ne bi prihvatio nikakvu moju poruku, čak i kad bih mu poželio dženet (raj kada umre). Kao neko ko je bio meta nekoliko vojnih udara u svom životu, poručujem narodu Turske da ne vjeruju u pučeve. Vjerujem da to ne može donijeti demokratiju".

Takođe, smatra da vojni udari nisu metod koji može zaštiti državu niti joj pomoći.

"To ne može zaštititi državu i ne može pomoći Turskoj da se poveže sa svijetom. Zato, uvijek sam bio protiv pokušaja vojnih udara i uvijek sam to naglašavao", rekao je Gulen.

Inače, Gulen je ranije izjavio da je moguće da je vlada u Ankari osmislila puč, kao i da se ne bi protivio izručenju ukoliko se utvrdi da on ima bilo kakve veze sa posljednjim događajima u Turskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije