Svijet

Gutereš: U Gazi do sada poginulo 111 radnika UN

Gutereš: U Gazi do sada poginulo 111 radnika UN
Foto: Tanjug/AP | Gutereš: U Gazi do sada poginulo 111 radnika UN

NJUJORK - Od početka sukoba u Gazi poginulo je 111 radnika Ujedinjenih nacija, što je najveći broj poginulih u istoriji te organizaciji, saopštio je danas Generalni sekretar Svetske organizacije Antonio Gutereš na sjednici Savjeta bezbjednosti UN posvećenoj situaciji na Bliskom istoku.

"Sa ogromnom tugom i bolom izveštavam da je od početka neprijateljstva 111 članova naše UN porodice ubijeno u Gazi. Ovo predstavlja najveći gubitak osoblja u istoriji naše organizacije“, rekao je Gutereš.

Od početka sukoba, prema riječima šefa UN, oko 45 odsto svih kuća u Gazi oštećeno je ili uništeno, 80 odsto ljudi proterano je iz svojih domova, a više od milion civila nalazi se u skloništima UN.

„Dozvolite mi da jasno kažem: civili, uključujući osoblje Ujedinjenih nacija, moraju biti zaštićeni. Civilni objekti, uključujući bolnice, moraju biti zaštićeni. Objekti UN ne smeju biti pogođeni", rekao je Gutereš posebno naglasivši da "međunarodno humanitarno pravo moraju poštovati sve strane u sukobu u svakom trenutku".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije