Svijet

Guteres: Više miliona suočeno sa glađu

Guteres: Više miliona suočeno sa glađu
Foto: Anadolija/Arhiva | Guteres: Više miliona suočeno sa glađu

NJUJORK - Avganistan "visi o koncu" jer se više miliona ljudi suočava sa glađu, a obrazovanje i socijalne službe su na ivici kolapsa, rekao je danas generalni sekretar UN Antonio Guteres u obraćanju Savjetu bezbjednosti UN.

On je ukazao i na problem nedostatka likvidnosti koji ograničava kapacitet da se dođe do ugroženih.

"Potrebno je da suspendujemo regulative i uslove koji ograničavaju ne samo privredu Avganistana, već i operacije za spasavanje života. U ovom trenutku maksimalne potrebe, neophodno je izvršiti ozbiljnu reviziju", naglasio je Guteres.

Guteres je ponovo uputio poziv da objave opšte licence koje pokrivaju neophodne transakcije za sve humanitarne aktivnosti.

Prema njegovim riječima, potrebno je dati finansijskim institucijama i trgovinskim partnerima pravne garancije da mogu raditi sa humanitarnim operaterima bez bojazni od kršenja sankcija.

Oko 9,5 milijardi dolara rezervi avganistanske Centralne banke i dalje je blokirano izvan te zemlje i međunarodna podrška data prethodnoj administraciji je potrošena od kako su talibani preuzeli vlast u avgustu.

UN su početkom mjeseca zatražile 4,4 milijarde dolara humanitarne pomoći za Avganistan u ovoj godini. Svjetska organizacija danas je saopštila da je potrebno dodatnih 3,6 milijardi dolara za zdravstvo i obrazovanje, osnovnu infrastrukturu unapređenje života i socijalne kohezije, posebno potrebe žena i djevojaka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije