Svijet

Guteres: Zabrinjavajući izvještaji o žrtvama u Nagorno-Karabahu, prekinuti borbe

Guteres: Zabrinjavajući izvještaji o žrtvama u Nagorno-Karabahu, prekinuti borbe
Foto: Tanjug/AP | Guteres: Zabrinjavajući izvještaji o žrtvama u Nagorno-Karabahu, prekinuti borbe

Generalni sekretar UN Antonio Guteres izrazio je danas izuzetnu zabrinutost zbog izvještaja o žrtvama u Nagorno-Karabahu i pozvao da se odmah prekinu neprijateljstva.

"Generalni sekretar je izuzetno zabrinut zbog upotrebe vojne sile u regionu i izvještaja o žrtvama, uključujući podatak da žrtava ima među civilnim stanovništvom. Generalni sekretar najoštrije poziva na hitan prekid borbi, deeskalaciju i strožije poštovanje primirja iz 2020.", navodi se u saopštenju njegove kancelarije, prenosi Rojters.

Guteres je, kako se navodi, "i dalje zabrinut zbog humanitarne situacije na terenu" i ponavlja svoj poziv na hitne korake kako bi se olakšao pristup humanitarnim akcijama ka ljudima kojima je pomoć potrebna.

"On poziva strane da se ponovo fokusiraju na napore da pomognu u izgradnji povjerenja i obezbjeđivanju dugoročnog mira u regionu", navodi se u saopštenju.

Azerbejdžan je u utorak poslao trupe uz podršku artiljerije da napadnu otcepljeni region Nagorno-Karabaha koji kontrolišu Јermeni, što je dovelo do desetina civilnih žrtava i povećalo prijetnju od novog rata sa susjednom Јermenijom, prenio je Rojters.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije