Svijet

Hakeri ukrali milione podataka njemačkih političara i poznatih

Hakeri ukrali milione podataka njemačkih političara i poznatih
Foto: N.N. | Hakeri ukrali milione podataka njemačkih političara i poznatih

BERLIN - Nepoznati hakeri ukrali su milione podataka njemačkih političara, novinara i poznatih ličnosti, prenosi njemački dnevnik „Bild“ ističući da je ovo možda najveći hakerski napad u dosadašnjoj istoriji Njemačke.

Više hiljada podataka sa djelimično ličnim informacijama objavljeno je preko interneta, a za sada je nejasno ko je ukrao te podatke.

Jasno je jedino da je napad prekinut krajem oktobra, ali niko ne zna kada je započeo.

Hakerskim napadom pogođeni su političari gotovo svih političkih stranaka, izuzev desničarske „AfD“, čiji podaci za sada nisu objavljeni.

Među „žrtvama“ napada je i predsjednik Njemačke Frank-Valter Štajnmajer, ali i poznati umjetnici i novinari, prije svega javnog servisa ARD i ZDF.

Samo u ARD-u je najmanje 33 novinara bilo pogođeno hakerskim napadom.

Savezna služba za zaštitu ustavnosti (BfV) od sinoć pokrenulo je istragu u ovom slučaju, i razmjenjuje s tim u vezi informacije sa stranim obavještajnim službama kako bi se ušlo u trag porijeklu hakerskog napada.

Njemački mediji spekulišu da iza napada mogu stajati države kao što su Rusija i Kina, jer navodno Moskva već godinama sprovodi masivne hakerske napade na Nemačku, a ne može se isključiti ni saradnja sa njemačkim desničarskim ekstremističkim grupacijama.

Što se stranaka tiče najteže pogođena je vladajuća koalicija CDU i CSU - od 405 političara tih stranaka objavljeni su lični podaci.

Kod SPD-a hakeri su objavili podatke 294 političara, kod Zelenih 105, Levice najmanje 82, i kod FDP-a 28.

Kod Zelenih posebno je bio pogođen šef stranke Robert Habek, pošto su hakeri objavili i značajne izvode digitalne komunikacije sa porodicom, ali se i prepiska bivšeg šefa SPD-a Zigmara Gabrijela mogla naći na mreži.

Prva istraga je pokazala da su hakeri najverovatnije „upali“ u računare preko programa zua pisanje mejlova „Outlook“.

Nakon što su uspjeli da ukradu lozinke najmanje 30 političara, došli su do drugih preko mreža i naloga na socijalnim mrežama kao što su Twitter i Facebook.

Mreža njemačke Vlade nije bila meta hakera

Zaštićena interna mreža njemačke Vlade nije pogođena hakerskim napadom, objavio je list "Bild" pozivajući se na izvore u državnoj bezbjednosnoj agenciji BSI.

Međunarodna komunikacija sa Vladom nije meta upada u sistem, navodi list, dodajući da BSI i druge bezbjednosne agencije istražuju slučaj hakovanja.

Televizijska stanica ARD javila je jutros da su hakeri kompromitovali lične podatke više stotina njemačkih političara iz velikih stranaka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije