Svijet

Hamas odbija Trampov plan, Moskva će ga razmotriti

Hamas odbija Trampov plan, Moskva će ga razmotriti
Foto: Tanjug/AP | Hamas odbija Trampov plan, Moskva će ga razmotriti

GAZA - Grupa Hamas odbija zavjere o kojima govore SAD i Izrael, izjavio je visokorangirani zvaničnik ove palestinske grupe Halil el Haja, nakon što je američki predsjednik predstavio mirovni plan za Bliski istok, koji je u korist izraelske države.

On je rekao da su "otvorene sve opcije" kada se radi o reakciji Palestinaca, javio je AP.

"Ubijeđeni smo da naš palestinski narod neće dopustiti da ove zavjere prođu, tako da su sve opcije otvorene. Izraelski okupator i američka administracija će snositi posljedice za ono što su učinili", istakao je Haja.

Rusija će analizirati plan predsjednika SAD Donalda Trampa za postizanje mira između Izraela i Palestinaca, izjavio je specijalni predstavnik ruskog predsjednika za Bliski istok i Afriku Mihail Bogdanov.

On je rekao da je ključno pitanje šta o predloženom planu misle Palestinci i druge arapske nacije.

"Analiziraćemo plan. Važno je čuti šta o tome misle Palestinaci i Arapi", istakao je Bogdanov, koji vrši i funkciju jednog od zamjenika ministra spoljnih poslova Rusije.

Tramp je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerom Izraela Benjaminom Netanjahuom u Bijeloj kući predstavio ključne odredbe novog plana za okončanje sukoba Izraela i Palestinaca, podsjetio je Tass.

Američki predsjednik je predložio osnivanje palestinske države s Istočnim Jerusalimom kao prijestonicom.

Planom je predviđeno da Izrael zadrži okupirane teritorije na Zapadnoj obali, ali da obustavi sve aktivnosti na četiri godine, koliko će trajati pregovori u vezi s osnivanjem palestinske države.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije