Svijet

Hamas zaprijetio Izraelu: Okončajte opsadu Gaze ili će vam doći glave

Hamas zaprijetio Izraelu: Okončajte opsadu Gaze ili će vam doći glave
Foto: N.N. | Hamas zaprijetio Izraelu: Okončajte opsadu Gaze ili će vam doći glave

GAZA - Zvaničnik Hamasa Ismail Ridvan je izjavio da će, ukoliko ne bude okončana izraelska opsada Gaze, okupatorske snage snositi posljedice svojih postupaka.

U obraćanju na protestima u Gazi, Ridvan je istakao da će se takva politika, kako je kazao, "okupatorskim snagama obiti o glavu."

"Okupatorima koji još uvijek Gazu drže pod opsadom poručujemo da je ovo posljednja poruka. Ili će opsada biti okončana ili će im opsada doći glave", rekao je zvaničnik palestinskog pokreta.

Palestinci su u Gazi održali proteste protiv odluke SAD-a o priznavanju Jerusalema za glavni grad Izraela kao i odluke američke administracije o obustavi finansijske pomoći Palestini.

"Humanitarne i ekonomske krize kao i opsada Gaze sigurno neće slomiti volju palestinskog naroda", kazao je Ridvan.

Na kraju je istakao kako je Izrael odgovoran za zločine protiv palestinskog naroda.

Upozorio je izraelske vlasti da ne nastavljaju s politikom izgradnje jevrejskih naselja u Jerusalemu, dodajući da će Palestinci zasigurno pružiti otpor takvim postupcima.

Američki predsjednik Donald Tramp je krajem 2017. godine priznao Jerusalim kao "glavni grad Izraela". I pored oštrih reakcija Palestinaca i međunarodne zajednice, američka administracija odbija povući ovu odluku.

Izrael trenutno pod okupacijom drži 85 posto istorijskog palestinsakog teritorija koji se prostire na 27.000 kilometara kvadratnih, dok Palestinci mogu koristiti svega 15 posto.

Područja pod okupacijom koje Palestinci mogu djelimično koristiti su Istočni Jerusalim, Zapadna obala i Pojas Gaze, a Palestina u ovim regijama želi puni suverenitet.

Istočni Jeruslim je grad u kojem se nalazi džamija al-Aksa, koja je bila prva Kibla, prema kojoj su se muslimani okretali tokom molitve. Osim toga, u ovom gradu se nalaze i najznačajnija sveta mjesta hrišćana i jevreja.

Status Istočnom Jerusalima smatra se i jednom od najvećih prepreka u rješavanju izraelsko-palestinskog pitanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije