Svijet

Hamburg uvodi ograničenja za toplu vodu i grijanje

Hamburg uvodi ograničenja za toplu vodu i grijanje
Foto: Pixabay | Hamburg uvodi ograničenja za toplu vodu i grijanje
Agencije

Gradske vlasti Hamburga će uvesti kotrolisanu distribuciju tople vode za privatna domaćinstva i ograničenje maksimalne temperature grijanja stanova, u slučaju akutne nestašice gasa, izjavio je Јens Kerstan, zvaničnik Hamburga zadužen za životnu sredinu.

Nakon što je Rusija smanjila isporuke gasa preko gasovoda Sjeverni tok 1, njemačka vlada aktivirala je prošlog mjeseca drugi od ukupno tri nivoa mjera predviđenih hitnim planom u slučaju nestašica gasa, pri čemu bi kao treći nivo bila uvedena ograničenja na potrošnju goriva, prenio je Rojters.

Njemačka vlada je apelovala na građane i kompanije da smanje potrošnju energije i pomognu da se do zime popune skladišta i naprave rezerve gasa, dok istovremeno njemački gradovi razmatraju uvođenje dodatnih mejra u slučaju da dođe do nestašica gasa.

"U slučaju akutne nestašice gasa, topla voda bi mogla biti dostupna samo u određeno doba dana, u hitnim slučajevima", izjavio je Јens Kerstan, zvaničnik Hamburga zadužen za životnu sredinu, prenosi list Velt am zontag.

Kerstan je rekao da bi grad takođe mogao da razmotriti opšte smanjenje maksimalne sobne temperature u toplovodnoj mreži, a prema saveznom planu za hitne situacije, domaćinstva i kritične institucije kao što su bolnice na trećem nivou mjera predviđenih hitnim planom imali bi industrijski prioritet, iako to možda neće biti moguće u cijelom Hamburgu iz tehničkih razloga.

Dok Njemačka nastoji u da u što kraćem periodu pronađe alternativne gasne rute za snabdijevanje, Kerstan je upozorio da će privremeni terminal za tečni prirodni gas (LNG) u Hamburgu biti u funkciji najranije sredinom sljedeće godine.

"Tokom jula ćemo znati da li je i na kojoj lokaciji moguće uspostaviti privremeni LNG terminal za Hamburg", rekao je on.  

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije