Svijet

Haos na aerodromima: Šta Španci rade bolje od Nijemaca

Haos na aerodromima: Šta Španci rade bolje od Nijemaca
Foto: Wikimedia/Ilustracija | Haos na aerodromima: Šta Španci rade bolje od Nijemaca

​Kada je riječ o saobraćaju i infrastrukturi, Španija je po mnogo čemu ispred Njemačke, piše dopisnica DW iz Madrida i navodi razloge: dobro uložena pomoć EU, digitalizacija i – brzo rješavanje problema a ne duge diskusije.

Moj brat Volfgang, na primjer, do sada nije imao pretjerano visoko mišljenje o Špancima: previše vole da se zabavljaju, kasne i loše su organizovani. Ali nakon nedavne posjete Madridu, promijenio je mišljenje – o Španiji i o Njemačkoj.

Krajem juna letio je u Madrid sa aerodroma u Dizeldorfu. Došao je čak tri sata ranije, zbog dugih redova na početku školskog raspusta. Imao je karte španske aviokompanije "Iberija", koja je deo "Lufthanzinog" koncerna International Airlines Group (IAG).

Toga dana, za razliku od "Lufthanze" i "Jurovingsa", njegov let nije bio otkazan zbog nedostatka osoblja, ali je zbog haosa sa prtljagom, prije polijetanja morao da sjedi sat vremena u avionu.

Kada je sa zakašnjenjem slijetao na moderni terminal 4, aerodroma u Madridu, nakon dvadeset minuta je već sjedio u autobusu, koji ga je za pet evra dovezao u centar grada. "Čak sam mobilnim telefonom mogao da kupim kartu", kaže.

Dobro uložen novac iz Brisela i...

Infrastruktura u Španiji je dijelom modernija i nije toliko preopterećena kao što je to slučaj u Njemačkoj - prije svega zahvaljujući pomoći iz Evropske unije.

Otkako se 1986. godine Španija priključila EU, mnogo novca iz Brisela je stiglo kao pomoć za izgradnju infrastrukture – oko 160 milijardi evra. Tim novcem modernizovani su i aerodromi i željeznička mreža. Španski brzi vozovi danas važe za udobne i tačne.

Pored toga, svi aerodromi u zemlji su pod okriljem kompanije "Aena", čiji je većinski vlasnik država. Na aerodromima važe isti tehnički standardi, što olakšava koordinaciju.

Prednost Španije je i ta da su se nakon pandemije avionski i željeznički saobraćaj prilično brzo normalizovali i što se brzo prestalo sa skraćenim radnim vremenom.

S obzirom na to da su 2021. Španci imali skoro 50 odsto putnika kao 2019. njihovi aerodromi danas imaju manje finansijskih problema.

Brojna i mobilna policija i vojska

I što se tiče bezbjednosti na aerodromima, željezničkim i autobuskim stanicama, Španci su veoma dobro organizovani.

Tek prije desetak godina u Španiji je prestao krvavi teror baskijske separatističke organizacije ETA. U zemlji još uvijek ima više od 250.000 policajaca. Na 100.000 stanovnika imaju više policajaca nego što je prosjek u EU i znatno više nego u Njemačkoj.

U hitnim slučajevima, policajci i vojnici mogu brzo da budu raspoređeni. Tako je bilo za vrijeme korona pandemije, za vrijeme snježnog haosa 2021. ili tokom erupcije vulkana na La Palmi.

"Bilo da je riječ o organizaciji NATO samita u Madridu, klimatskoj konferenciji COP25 koja je 2019. dva mjeseca prije početka iz Čilea prebačena u Madrid ili o trenutnoj navali turista, odlučujući faktor uspijeha je dobra koordinacija između bezbjednosnih firmi, policije, vojske i sistema tehničkog nadzora", kaže Emilio Sančez de Rohas, bivši pukovnik NATO-a i predavač u poslovnoj školi EAE u Madridu.

Pomaže digitalizacija

Naravno, i na španskim aerodromima ima kašnjenja i čekanja, ali razlog za to su prvenstveno štrajkovi osoblja kompanija "Rajaner" i "Izidžet" i haos na drugim aerodromima.

Španija ima i više iskustva sa velikim masama turista. Rekordne 2019. bilo je 275 miliona putnika. Nekada haotična "Iberija", danas je efikasna i uspješno digitalizovana avio-kompanija, kao što su i aerodromi.

Na aerodromu Palma de Majorka, broj putnika se, recimo, evidentira na samom ulasku u aerodromsku zgradu i u skladu s tim se onda povećava ili smanjuje broj osoblja na bezbjednosnim kontrolama.

Od pomoći je i to, što su "Iberija" i aerodromski operater "Aena" tokom pandemije otpustile manje ljudi nego, na primjer, "Lufthanza" i mnogi nemački aerodromi.

"I pored neverovatne finansijske pomoći države, kompanija Lufthanza je zatvorila previše radnih mesta", kaže švajcarski stručnjak za avio-saobraćaj Andre Doze.

Španci ne diskutuju previše

U svakodnevnom životu za Špance je karakteristična pragmatičnost.

"Ovdje se ne diskutuje o svemu do besvijesti, kao u Njemačkoj. To se moglo vidjeti tokom kampanje vakcinacije", kaže njemački advokat Tim Virt koji živi na Majorki.

Kaže kako su se njegovi njemački klijenti čudom čudili kada bi došli na Majroku i vidjeli kakav je tamo odnos prema koroni. Još na proljeće 2021. španski premijer Pedro Sančez je kazao da kovid 19 ubuduće treba tretirati kao grip.

Od početka godine ni za zaražene nije obavezan karantin. U Njemačkoj se, međutim, već razmišlja o zimi i mogućim ograničenjima.

A što se tiče aerodroma, advokat dodaje: "Na aerodromu u Palmi postavljen je cilj da niko ne sme da čeka duže od deset minuta na bezbjednosnim kontrolama. Uz vrlo malo izuzetaka, toga se drže i ovog ljeta."

Prije koji dan, kada se moj brat vratio u Dizeldorf, odmah je bilo problema. Nakon slijetanja je opet morao da čeka u avionu, ovoga puta dvadeset minuta. Pa onda u kasnim satima, opet haos u lokalnom saobraćaju. Iako je već bilo kašnjenja, u posljednjim trenutku se mijenja peron polaska voza.

Čim je u Madridu predao prtljag, poslao mi je poruku: "Španci su u međuvremenu jednostavno bolje organizovani od Nijemaca" .

(DW)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije