Svijet

Hiljadama stanovnika Sidneja naređeno da se evakuišu

Hiljadama stanovnika Sidneja naređeno da se evakuišu
Foto: t | Hiljadama stanovnika Sidneja naređeno da se evakuišu

SIDNEJ - Hiljadama stanovnika Sidneja naređeno je danas da se evakuišu iz najvećeg australijskog grada, zbog jake kiše i snažnog vjetra koji nastavljaju da pogađaju istočnu obalu Australije.

Za oko 50.000 stanovnika australijske države Novi Južni Vels, većinom u zapadnim predgrađima Sidneja, izdato je ovo upozorenje na moguću evakuaciju, saopštile su vlasti, prenosi Rojters.

"Situacija je daleko od završene. Gdje god da se nalazite, budite pažljivi kada se vozite putevima. Još uvijek postoje značajni rizici od iznenadnih poplava", rekao je premijer Novog Južnog Velsa Dominik Perote na konferenciji za novinare.

Prognozira se da će se intenzivan sistem na istočnoj obali Australije, koji je donio obilne padavine u nekim mjestima države Novi Južni Vels, gdje je za tri dana palo kiše koliko obično padne u otprilike za godinu dana, pomjeriti na sjever, saopšteno je iz meteorološke službe.

Ali opasnost od poplava bi mogla da ostane tokom nedjelje, jer je većina riječnih slivova već blizu kapaciteta.

U nekim regionima je od subote palo 800 mm kiše, što je nadmašilo prosječnu godišnju količinu padavina u Australiji od oko 500 mm.

Vjetar brzine do 90 km na sat takođe se predviđa za danas na nekoliko mjesta pogođenih poplavama, što povećava rizik od pada drveća i dalekovoda, a vlasti su za zatražile od stanovnika širom Sidneja da danas ne napuštaju svoje domove bez prijeke potrebe.

Velike poplave dešavaju se u Vindzoru na zapadu Sidneja, što je treća i najteža poplava ove godine, prema meteorološkoj službi.

Snimci na društvenim mrežama prikazuju potopljene puteve i mostove, dok ekipe hitne pomoći spasavaju ljude iz djelimično potopljenih vozila koja su se zaglavila u nabujalim vodama, navodi Rojters.

Savezna vlada Australije proglasila je stanje prirodne katastrofe zbog poplava što će omogućiti stanovnicima pogođenih područja da dobiju pomoć u vanrednoj situaciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije