Svijet

Hiljade letova otkazano u svijetu zbog nevremena i omikrona

Hiljade letova otkazano u svijetu zbog nevremena i omikrona
Foto: rauschenberger/Pixabay | Hilljade letova otkazano u svijetu zbog nevremena i omikrona

​VAŠINGTON - Više od 1.900 letova u SAD i više od 3.300 širom svijeta otkazano je danas, a razlog su nepovoljni vremenski uslovi i porast broja zaraženih omikron sojem korona virusa.

Juče je otkazano više od 2.700 letova u SAD i više od 4.400 širom svijeta, dok je u subotu takođe bilo otkazano više od 2.700 letova u SAD i više od 4.700 širom svijeta, saopštio je servis za praćenje letova FlajtAver, a prenosi AP.

Očekuje se da zimska oluja danas donese 25 centimetara snijega u okruzima Kolumbiji, sjevernoj Virdžiniji i centralnom Merilendu, a dodatni problem predstavlja brzo širenje visoko zaraznog omikron soja, koje je dovelo do naglog porasta infekcija kovida-19, što je primoralo aviokompanije da otkažu letove, pošto piloti i posada moraju da borave u karantinu.

Zbog zimske oluje koja je u subotu pogodila Srednji zapad, Čikago je bio najgore mjesto u SAD za putnike, a otprilike četvrtina svih letova na aerodromu O"Her je otkazana.

I aerodrom u Denveru se takođe suočio sa značajnim prekidima, a u Mičigenu vlasti koje upravljaju Međunarodnim aerodromom u Detroitu saopštile su da ekipe rade danonoćno na uklanjanju snijega i održavanju aerodroma.

Aerodromske vlasti u Atlanti savjetovale su putnicima da dođu ranije nego obično zbog velikog broja polazaka, potencijalnih vremenskih problema i nedostatka osoblja izazvanog pandemijom, a što bi moglo da produži vrijeme potrebno da se prođu sve bezbjednosne kontrole.

Avio kompanije poručuju da preduzimaju korake za smanjenje broja otkazanih letova.

Junajted nudi da plati pilotima trostruko više od njihove uobičajene plate za letove do sredine januara. I Soutvest i drugi su, takođe, podigli nakanade za pojedine radnike, navodi AP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije