Svijet

Hitlerovi vojnici u Belgiji i Britaniji još dobijaju penzije

Hitlerovi vojnici u Belgiji i Britaniji još dobijaju penzije
Foto: Ilustracija | Hitlerovi vojnici u Belgiji i Britaniji još dobijaju penzije

BRISEL - U Belgiji i Velikoj Britaniji, ali i još nekim zemljama, pripadnici Hitlerovih SS jedinica ili njihove porodice, primaju njemačke penzije.

Belgijski list "De morgen" prenosi da postoji 27 kolaboracionista koji su na njemačkim državnim jaslama, a penzije primaju i britanski SS-ovci.

Sve je otkriveno kada su četiri poslanika u belgijskom parlamentu zatražila prekid isplate tih primanja i predočila dokaze da isplate postoje.

Ipak, sa pravne strane, nema nepravilnosti. jemačka je naslijedila obaveze Trećeg rajha i preuzela na sebe i isplatu penzija, pozivajući se na dekret koji je potpisao Hitler 1941. godine.

To je jedini Hitlerov dekret koji je pravno ostao na snazi i nakon Postdamske konferencije.

Belgijske vlasti ne znaju o kome je riječ jer informaciju o tome imaju samo Nijemci. Pošto ne postoji obaveza da se države EU međusobno obavještavaju o prekograničnim isplatama penzija, plaćanje se vrši bez ikakvog oporezivanja.

Penzije za Hitlerove vojnike kreću se od 425 do 1.275 evra, a, osim Belgije, kako prenosi Euronews, primaju ih i bivši SS-ovci koji su državljani Velike Britanije.

Direktor Centra "Simon Vizental" Efraim Zurof navodi za Jerusalem Post da nije iznenađen ovim otkrićem.

"Priča je daleko veća od ovoga što se zna. Nije riječ o penzijama samo u Belgiji i Velikoj Britaniji - to se događa u mnogim zemljama", upozorava on.

Istovremeno, njemačko Ministarstvo rada i socijalne politike tvrdi da u Belgiji samo 18 osoba prima ovu penziju, ali da niko od njih nije bivši član SS-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije