Svijet

Holandija nije uspjela da dokaže da je avion MH17 oborio ruski "Buk"

Holandija nije uspjela da dokaže da je avion MH17 oborio ruski "Buk"
Foto: Arhiva | Holandija nije uspjela da dokaže da je avion MH17 oborio ruski "Buk"

Međunarodna istražna grupa u Holandiji nema podatke o tome da je malezijski avion boing (let MH17) iznad Donbasa u Ukrajini 2014. godine oborila raketa zemlja-vazduh, saopštio je holandski tužilac Tejs Berger.

"Sproveli smo istragu u ukrajinskim gradovima Snižne i Zaroščensko na osnovu satelitskih snimaka, fotografija, svjedočenja ljudi, telekomunikacionih informacija i drugih izvora dokaza. Istražitelji su došli do zaključka da nema konkretnih dokaza da je 17. jula 2014. godine lansiranja raketa zemlja-vazduh", rekao je Berger.

On je potvrdio da Ukrajina nije pružila primarne radarske podatke, jer njihov radar nije funkcionisao u tom momentu. Međutim, primarni podaci koje je pružila Rusija "uzeti su u obzir", kao i podaci sa drugih ukrajinskih vojnih i civilnih sistema za praćenje. Oslanjajući se na "ograničene podatke" stručnjaci na kraju nisu mogli potvrditi da je djelovao raketni sistem ili da se u zoni pada avona nalazio lovački avion.

Međutim, tužilaštvo neće odustati od verzije da su ruski protivavionski sistemi "Buk" mogli oboriti boing.

"Činjenica da radari nisu identifikovali raketu ne znači da je tamo nije bilo", rekao je Berger.

Stručnjaci su ranije tvrdili da je raketa lansirana iz grada Snižne, koji je tada bio pod kontrolom ustanika. Međutim, eksperti ruskog koncerna "Almaz Antej"  došli su do zaključka da raketa ne bi mogla oštetiti lijevo krilo i lijevi motor boinga da je lansirana iz Snižna.

Ranije su SAD odbile da pruže sudu u Holandiji satelitske snimke na osnovu kojih tvrde da je malezijski avion oborila raketa lansiranja sa zemlje.

Putnički avion boing 777 kompanije "Malezija erlajns", koji je letio iz Amsterdama za Kuala Lumpur, srušio se 17. jula 2014. godine u blizini Donjecka. Niko od 298 putnika i članova posada koji su se nalazili u avionu nije preživio.

(Sputniknews.com)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije