Svijet

Homoseksualnost više nije zločin, ali brakovi ostaju samo heteroseksualni

Homoseksualnost više nije zločin, ali brakovi ostaju samo heteroseksualni
Foto: Pixnio | Homoseksualnost više nije zločin, ali brakovi ostaju samo heteroseksualni

SINGAPUR - Odobrenjem dviju mjera o kojima se dugo raspravljalo, zakonodavni proces o dekriminalizaciji homoseksualnosti završio je u Singapuru 19. novembra i odluka je da Homoseksualnost više nije zločin, ali će brakovi ostati samo heteroseksualni. Ali to svakako nije završilo raspravu koja je polarizovala singapursko društvo, takođe pozivajući Katoličku crkvu da izrazi svoje stavove.

Prva od dvije mjere je ona kojom je s 93 glasa za i tri protiv u Saboru - ukinut članak 377A Kaznenog zakona kojim su istopolni odnosi dekriminalizovani.

U isto vrijeme, međutim, usvojen je i ustavni amandman - odobren s 85 glasova za i dva protiv - koji štiti heteroseksualnu definiciju braka i smatra se promovisanjem nacionalne stabilnosti.

Stoga, ako se singapursko društvo sada čini otvorenijim prema homoseksualnosti nego u prošlosti, njegovo vođstvo ne bježi od toga da tradicionalne vrijednosti vidi kao element jedinstva i društvene kohezije, a ne kao ograničenje individualnih i kolektivnih sloboda, prenosi "Asia News".

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije