Svijet

Hrišćani postali manjina u Engleskoj i Velsu

Hrišćani postali manjina u Engleskoj i Velsu
Foto: Pixnio | Hrišćani postali manjina u Engleskoj i Velsu
Aleksandar Saradžić

LONDON - ​Popis stanovništva Kancelarije za nacionalnu statistiku iz 2021. otkrio je da su hrišćani sada postali manjina u Engleskoj i Velsu, s manje od polovine stanovništva koje se izjašnjava kao hrišćani.

Prema popisu stanovništva, Lester i Birmingem prvi su gradovi u Ujedinjenom Kraljevstvu s manjinskim i većinskim stanovništvom. Britanija je postala manje religiozna i manje bijela u deceniji od posljednjeg popisa stanovništva, stoji u izvještaju.

"Guardian" je izvijestio da je popis stanovništva otkrio pad od 5.5 miliona u broju hrišćana i porast od 1.2 miliona u broju ljudi koji slijede islam, čime je muslimanska populacija dostigla 3.9 miliona.

Promjene su jednake padu broja hrišćana za 17 odsto i povećanju broja muslimana za 44 odsto, piše u publikaciji. Hindusima se izjasnilo 1.7 odsto stanovništva, u odnosu na 1.5 odsto.

Više od jedne od tri osobe, 37 odsto, reklo je da nema nikakvu religiju, što je porast u odnosu na 25 odsto u 2011. To je bio drugi najčešći odgovor nakon "hrišćanina". Ostali dijelovi Ujedinjenog Kraljevstva, Škotske i Sjeverne Irske zasebno prijavljuju svoje rezultate popisa, prenosi "The Week".

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije