Svijet

Humanitarac osuđen na 28 godina zatvora

Humanitarac osuđen na 28 godina zatvora
Foto: Arhiva/Ilustracija | Humanitarac osuđen na 28 godina zatvora

BRISEL - Belgijski humanitarni radnik Olivije Vandekastil osuđen je u Iranu na 28 godina zatvora zbog "izmišljenog niza zločina", rekao je danas belgijski ministar pravde.

Ministar pravde Vinsent Van Kuikenborn naglasio je u belgijskom parlamentu da je presuda humanitarcu "osveta za zatvorsku kaznu koju je Belgija izrekla iranskom diplomati prošle godine", prenosi Rojters. On je dodao da vlada čini sve što je u njenoj moći da obezbijedi oslobađanje Vandenkastila, prenio je Tanjug.

"Naš sunarodnik nevino je uhapšen u februaru i otada se nalazi u nehumanim uslovima", rekao je on. Navodi se da je Belgija više puta isticala da nema osnova za pritvaranje 41-godišnjeg Vandenkastila.

Prošle nedjelje je belgijski ustavni sud suspendovao sporazum Irana i Belgije koji bi realizovao moguću razmjenu zatvorenika između dvije zemlje, ali je ministar pravde Van Kuikenborn rekao da će sporazum pravno i dalje biti relevantan u slučaju Vandenkastila.

Belgijski mediji nagovijestili su da bi on mogao biti zamijenjen za Asadolaha Asadija, Iranca koji je prošle godine proglašen krivim za pokušaj terorizma i osuđen na 20 godina zatvora u Belgiji zbog osujećene zavjere za bombaški napad 2018. godine na skupu Nacionalnog savjeta otpora Irana (NCRI), disidentske grupe sa sjedištem u Francuskoj.

Ministar pravde je rekao da je Vandenkastilova situacija bila direktno povezana sa izricanjem presude Asadiju, koji je radio kao diplomata u iranskoj ambasadi u Beču.

Tužioci su naveli da je njegov položaj bio paravan za radnje protiv pripadnika iranske opozicije u Evropi.

Iran je odbacio sve optužbe za terorizam i navode o napadu nazvao lažnim, tvrdeći da ih je inscenirao NCRI, koji Teheran smatra terorističkom grupom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije