Svijet

IDF: Ubili smo 5.000 pripadnika Hamasa i dvostruko više civila

IDF: Ubili smo 5.000 pripadnika Hamasa i dvostruko više civila
Foto: Tanjug | IDF: Ubili smo 5.000 pripadnika Hamasa i dvostruko više civila

GAZA – Omjer od dva palestinska civila ubijenih u Gazi na svakog militanta Hamasa je "izuzetno pozitivan" s obzirom na izazove urbane borbe, rekao je glasnogovornik Izraelskih odbrambenih snaga za CNN.

AFP je prenio da je neimenovani izraelski vojni zvaničnik, kada je zamoljen da potvrdi izvještaje da je ubijeno oko 5.000 Hamasovih militanata, odgovorio da su brojke "manje-više tačne".

Ministarstvo zdravlja u Gazi, koje kontroliše Hamas, kaže da je 15.899 Palestinaca ubijeno kao rezultat izraelskih napada od 7. oktobra, a u ovim podacima se ne pravi razliku između civila i militanata.

Izraelski ministar odbrane Joav Galant rekao je novinarima na konferenciji za novinare u subotu da je vojska ubila "hiljade terorista". Izraelska vojska do sada nije zvanično objavila nikakve procene poginulih.

Humanitarna agencija Ujedinjenih naroda u Gazi - UNRWA - potvrdila je smrt još 19 svojih radnika, dok je od terorističkog napada Hamasa na Izrael 7. oktobra ubijeno 130 radnika.

UNRWA nije dala više detalja o tome gdje je i kada ubijeno dodatnih 19 osoba.

Agencija je saopštila da se skoro milion raseljenih osoba nalazi u skloništu u 99 njenih objekata u centralnoj i južnoj Gazi, uključujući oblasti Kan Junis i Rafu.

Navodi se da je jedna od njihovih škola u Deir Al Balahu u centralnoj Gazi oštećena u štrajku u nedjelju, dok je druga škola u Khan Junisu oštećena u obližnjem štrajku, u kojem su poginule četiri interno raseljene osobe.

U međuvremenu, generalni komesar UNRWA Philippe Lazzarini odbacio je izvještaje da bi agencija mogla otvoriti nove izbjegličke kampove u Rafi, na egipatskoj granici, u koju je pobjeglo više hiljada interno raseljenih stanovnika Gaze.

"Navodi da Ujedinjene nacije imaju hiljade šatora i da planiraju otvaranje novih izbjegličkih kampova u Rafi su lažne", rekao je on, prenosi CNN.

Izraelske odbrambene snage su u više navrata spominjale planirano stvaranje, kako nazivaju, sigurne zone na krajnjem jugu Gaze.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije