Svijet

Indija i SAD - najznačajnije partnerstvo 21. vijeka

Indija i SAD - najznačajnije partnerstvo 21. vijeka
Foto: Tanjug/AP | Indija i SAD - najznačajnije partnerstvo 21. vijeka

NJU DELHI - Indija planira da kupi američko naoružanje u vrijednosti od tri milijarde dolara, izjavio je američki predsjednik Donald Tramp drugog dana svoje posjete toj zemlji.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare u Nju Delhiju sa indijskim premijerom Narendrom Modijem, šef Bijele kuće je podsjetio da je Amerika uspješno sarađivala i sa zvaničnim Islamabadom u borbi protiv terorizma u Pakistanu, prenosi Rojters.

Dva lidera su najavila da će biti potpisan trgovinski sporazum, kao i da će nastaviti razgovore o sveobuhvatnom trgovinskom sporazumu između Indije i SAD.

Tramp je razgovarao sa indijskim predsjednikom Modijem, koga je nazvao "dragim prijateljem", o značaju uvođenja bezbjedne 5G komunikacione mreže u Indiji uoči planiranog konkursa za korišćenje javnih frekvencija.

SAD su zabranile saradnju sa kompanijom Huavej uz obrazloženje da oprema iz ponude te kineske kompanije može biti korišćena za špijunažu.

Ovu tvrdnju negirali su i kompanija i zvanični Peking, ali bi Indija, čije telekomunikacione kompanije već duže vrijeme sarađuju sa kineskim proizvođačima, tek trebalo da se izjasni o tom pitanju.

U naglašeno prijateljskom tonu, predsjednik Tramp je svoje putovanje u Indiju ocijenio kao "nezaboravno i izvanredno", a tokom zajedničkog saopštenja za javnost sa indijskim premijerom Modijem, upotrebio je i riječ "ljubav", prenosi AP.

Američki predsjednik je objelodanio da su SAD potpisale sa Indijom ugovor o prodaji napredne vojne tehnologije i opreme, uključujući helikoptere, ukupne vrijednosti od preko 3 milijarde dolara i ocijenio da je postignut napredak ka postizanju tzv. sveobuhvatnog trgovinskog sporazuma između dvije zemlje nakon susreta na vrhu.

Tramp se u ime svoje supruge Melanije zahvalio na "veličanstvenoj dobrodošlici" koja joj priređena.

Idijski premijer rekao je da je sa svojim gostom imao plodnu razmjenu mišljenja o brojnim pitanjima, uključujući vojnu, energetsku i tehnološku saradnju Indije i SAD i najavio nastavak razgovora.

Premijer Modi je podsjetio da se sa američkim predsjednikom sastao pet puta u proteklih 8 mjeseci, ocijenivši da je indijsko-američka saradnja "najznačajnije partnerstvo 21. vijeka".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije