Svijet

Indija učestvuje u kliničkim ispitivanjima ruske vakcine

Indija učestvuje u kliničkim ispitivanjima ruske vakcine
Foto: Arhiva/Ilustracija | Indija učestvuje u kliničkim ispitivanjima ruske vakcine

MOSKVA - Ruski fond za direktna ulaganja i Dr Redi laboratorije, dobili su obnovljenu dozvolu za sprovođenje kliničkih ispitivanja ruske vakcine protiv kovid-19 u Indiji, prenijela je agencija Rojters.

Klinička ispitivanja ruske vakcine "Sputnjik V" na velikom broju dobrovoljaca u Indiji prvi put su najavili zvaničnici ove zemlje. Indijski zvaničnici su istakli da su prva i druga faza kliničkih ispitivanja vakcine koja su sprovedena u Rusiji ranije u toku ove godine bila veoma malog obima, i zahtijevali da budu ponovljene.

U skladu sa novim dogovorom, Indija će sada sprovesti adaptiranu drugu i treću fazu kliničkih ispitivanja na 1.500 dobrovoljaca, saopštio je Ruski fond za direktna ulaganja.

Prema ovom sporazumu, Dr Redi laboratorije će sprovoditi klinička ispitivanja ruske vakcine u Indiji, a Ruski fond za direktna ulaganja će im obezbijediti 100 miliona doza vakcina u te svrhe.

Dr Redi laboratorije će takođe distribuirati vakcinu u Indiji, ukoliko bude dobila odobrenje za upotrebu.

Ruski fond za direktna ulaganja je postigao dogovor sa indijskim kompanijama o proizvodnji 300 miliona doza vakcine.

Rusija je prva zemlja na svijetu koja je registrovala vakcinu protiv kovid-19 pod nazivom "Sputnjik V". Treća faza kliničkih ispitivanja ove vakcine sprovodi se u Bjelorusiji, Venecueli i Ujedinjenim Arapskim Emiratima. U okviru ove faze, u Moskvi trenutno učestvuje 40.000 dobrovoljaca, a prvu dozu vakcine do sada je primilo 16.000 ljudi.

Očekuje se da će preliminarni rezultati kliničkih ispitivanja vakcine "Sputnjik V" biti objavljeni početkom novembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije