Svijet

Indijska i pakistanska vojska za poštovanje prekida vatre

Indijska i pakistanska vojska za poštovanje prekida vatre
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | Indijska i pakistanska vojska za poštovanje prekida vatre

NJU DELHI - Indijska i pakistanska vojska u zajedničkom saopštenju navode da su postigle saglasnost o poštovanju prekida vatre duž sporne granice u Kašmiru.

Indija i Pakistan potpisali su sporazum o prekidu vatre duž Kontrolne linije u Kašmiru 2003. godine, ali je primirje kršeno proteklih nekoliko godina i broj žrtava među mještanima u blizini granice je u porastu.

"Obje strane su saglasne sa strogim poštovanjem svih sporazuma, razumijevanja i prekida vatre duž Kontrolne linije i drugih sektora, što stupa na snagu u ponoć između 24. i 25. februara," ističe se u saopštenju.

Poštovanje primirja dogovoreno je između generala dvije armije zaduženih za vojne operacije.

Izvor iz pakistanske vojske rekao je da je bilo značajnijeg kršenja dogovora o prekidu vatre od 2014. godine, što je dovelo do gotovo 300 civilnih žrtava.

Od početka godine, Indija je registrovala 591 kršenje primirje od Pakistana.

Kašmir je već dugo kamen spoticanja između dvije zemlje koje polažu pravo na cijeli region, ali imaju vlast u samo određenim dijelovima. Međutim, tenzije su obnovljene nakon što je NJu Delhi ukinuo autonomiju Džamuu i Kašmiru u avgustu 2019. godine i podijelio ih na dvije teritorije.

Političari iz indijskog dijela Kašmira pozdravili su obavezu povratka prekidu vatre, što je jedna od rijetkih naznaka saradnje u proteklih nekoliko godina ove dvije zemlje koje su vodile tri rata od sticanja nezavisnosti 1947. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije