Svijet

Indonezija seli glavni grad, predsjednik odabrao ime

Indonezija seli glavni grad, predsjednik odabrao ime
Foto: akuanakindonesia15/Pixabay | Indonezija seli glavni grad, predsjednok odabrao ime
Fena

DŽAKARTA - Indonežanski parlament odobrio je nacrt zakona o preseljenju glavnog grada države iz Džakarte u oblast Kalimantana u području džungle na ostrvu Borneo, rekao je u utorak ministar planiranja.

Novi zakon o glavnom gradu, koji pruža pravni okvir za ambiciozni megaprojekat predsjednika Džoko Vidodoa vrijedan 32 milijarde dolara, propisuje kako će se finansirati i upravljati razvoj nove prijestonice.

"Novi glavni grad ima centralnu funkciju i simbol je identiteta nacije, kao i novi centar ekonomske gravitacije", rekao je ministar planiranja Suharso Monoarfa parlamentu nakon što je zakon usvojen u utorak.

Novi glavni grad će se zvati "Nusantara", javanski naziv za indonežanski arhipelag po izboru predsjednika.

Planove za premještanje Vlade iz Džakarte, užurbanog megagrada od 10 miliona stanovnika koji je pogođen stalnim poplavama i zagađenjem vazduha, iznijeli su mnogi predsjednici, ali nijedan nije postigao mnogo na tom planu, prenosi Reuters.

Džokovi je prvi put najavio plan 2019. godine, ali je plan odgođen zbog pandemije.

Najveća ekonomija jugoistočne Azije planira novu prijestonicu kao niskougljični centar poslovnih aktivnosti koje će podržati farmaceutski, zdravstveni i tehnološki sektor i promovisati održivi rast izvan ostrva Java.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije