Svijet

Institut EWI: Njemačka da počne s ograničenjem upotrebe gasa

Institut EWI: Njemačka da počne s ograničenjem upotrebe gasa
Foto: Tanjug AP/Arhiva | Institut EWI: Njemačka da počne s ograničenjem upotrebe gasa

FRANKFURT - Njemačka bi već trebalo da počne da ograničava upotrebu gasa kako bi se pripremila za mogući prekid isporuka kao dio ruske odmazde za sankcije Zapada zbog invazije Moskve na Ukrajinu, saopštio je danas institut za energetska istraživanja EWI.

"Potražnja za gasom bi trebalo da se sreže odmah tokom ljetnih mjeseci", izjavio je Eren Kam, šef odjeljenja za energetske resurse u institutu EWI, sa sjedištem u Kelnu, preporučujući da se preduzmu proaktivne mjere za jačanje sigurnosti snabdijevanja, prenosi Rojters.

Ruski energetski gigant Gasprom je prošle srijede obustavio isporuke gasa Bugarskoj i Poljskoj nakon što su odbile da prihvate prijedlog Moskve za plaćanje u rubljama, što je izazvalo zabrinutost da bi Njemačka takođe mogla da bude podvrgnuta tome.

Njemačka kompanija Uniper, najveći potrošač ruskog gasa kojoj sljedeće plaćanje dospijeva krajem maja, saopštila je da bi embargo EU koji se razmatra na rusku naftu mogao da podstakne Rusiju da zaustavi dotok gasa ka zapadu.

Ministri energetike EU održaće danas hitne razgovore, koji će obuhvatiti i pitanje da li bi plaćanje Rusiji putem mehanizma konvertovanja evra u rublje predstavljalo kršenje sankcija.

EU je 2021. godine uvezla iz Rusije 38 posto gasa za potrebe proizvodnih kompanija, za grijanje, kao i za proizvodnju električne energije.

Prema istraživanju EWI instituta, ako bi Moskva sada zaustavila dotok gasa, region EU plus Britanija, ne računajući Kipar, Maltu i Iberijsko poluostrvo, morali bi da smanje potražnju za 459 teravat sati (TWh) tokom ljeta. To bi za rezultiralo praznim skladištima gasa u roku od godinu dana.

EWI je uzeo u obzir i očekivano povećanje dotoka gasa gasovodom iz Norveške i povećanje isporuka tečnog prirodnog gasa (TPG) u Holandiju i Njemačku.

Da bi se rezerve gasa zadržale na sadašnjem nivou od 33 posto u narednih 12 mjeseci, neophodno smanjenje potražnje iznosilo bi 790 TWh, navodi se u saopštenju.

Ovaj nivo predstavljao bi oko 18 odsto ukupne potražnje u periodu između novembra i aprila, koju EWI procjenjuje na 4.446 TWh. Međutim, to će zavisiti od toga koliko će zima biti hladna.

Njemačka, koja ima najveće skladišne kapacitete u Evropi, donijela je zakon kojim se propisuje da podzemna skladišta budu 80 posto popunjena do 1. oktobra, kada počinje zimska sezona, podsjeća britanska agencija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije