Svijet

Iračke snage: Teroristi ID koristili hemijsko oružje u napadima na civile ( VIDEO)

Iračke snage: Teroristi ID koristili hemijsko oružje u napadima na civile ( VIDEO)
Iračke snage: Teroristi ID koristili hemijsko oružje u napadima na civile ( VIDEO)

BAGDAD - Lokalne snage iračke samoodbrane otkrile su skladište hemijskog oružja Islamske države u industrijskoj zoni zapadnog Ramadija, glavnog grada pokrajine Anbar, koji je šest mjeseci bio pod kontrolom terorista.

Hemijsko oružje islamisti su koristili u terorističkim napadima protiv iračkih civila i snaga bezjbednosti u provinciji Anbar, navode iračke snage.

Snimci sa lica mjesta pokazuju oficira lokalnih samoodbrambenih snaga koji govori o hemijskom jedinjenju poznatom kao vinil-trihlorsilan, koje je identifikovano od Ujedinjenih nacija kao opasna supstanca.

Vinil-trihlorsilan oštećuje kožu, oči i respiratorni sistem. Može izazvati oštećenje tkiva, dovesti do teških opekotina i slepila. Pretjerano izlaganje ovoj hemikaliji može dovesti do ozbiljne bolesti ili smrti.

Teroristi ID postavljali su ovu hemikaliju u mine i projektile kojima su napadali civile i bezbjednosne snage. Ova hemikalija izaziva gušenje“, objasnio je irački oficir.

„Hemikalije su čuvane u ovima kesama (kao i kanisterima), ali ja ne mogu da ih otvorim zato što nemam masku i rukavice. Snimite sadržaj kanistera… Budite pažljivi, hemikalija ima oštar miris. To je ID koristio za napade na civile i snage bezbjednosti“, kaže oficir Petog puka samoodbrane u Anbaru.

Video-snimak pokazuje da su neki od kanistera koji su otkriveni u skladištu prazni, ali da ima još 40 neotvorenih kontejnera.

Iračke snage bezbjednosti već su prebacile dio hemijskog oružja u sigurnu zonu, rekao je Sputnjiku izvor koji je insistirao na anonimnosti. Izvor je dodao da su vojnici morali da uklone sve eksplozivne naprave na putu do skladišta.

Vojska je obezbjeđivala okolinu i nikome nije bilo dozvoljeno da priđe skladištu.

 

ID je koristila vinil-trihlorsilan protiv boraca Pešmergi i Jazida na periferiji Sindžara 11. februara, usljed čega su 23 osobe imale otežano disanje i opekotine.

Povrijeđeni su prebačeni u bolnicu u gradu Dohuk, glavnom gradu istoimene provincije u Iračkom Kurdistanu.

(NN, Sputnjik)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije