Svijet

Irak blizu vrhunca epidemije, 1.808 novih slučajeva

Irak blizu vrhunca epidemije, 1.808 novih slučajeva
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | Irak blizu vrhunca epidemije, 1.808 novih slučajeva

BAGDAD - Irak se bliži vrhuncu epidemije COVID-19, izjavio je ministar zdravstva Hasan al-Tamimi.

"Proteklih nekoliko dana svjedoci smo neviđenog porasta broja infekcija, što ukazuje na to da se epidemiološka situacija bliži vrhuncu pandemije", rekao je al-Tamimi.

Rekao je da ministarstvo ulaže  napore na suzbijanju sve većeg broja infekcija, te nastoji što prije pripremiti improvizovane bolnice kapaciteta 400 kreveta u iračkim provincijama.

Stopa smrtnosti u Iraku od COVID-19 je  3,5 odsto, a stopa oporavka 45 odsto.

Iračko ministarstvo zdravstva prijavilo je u ponedjeljak 1.808 novih slučajeva korona virusa, čime je ukupan broj infekcija dostigao cifru od 32.676.

Takođe je zabilježeno 67 smrtnih slučajeva u ponedjeljak. Ukupan  broj smrtnih slučajeva od posljedica zaraze koronavirusom  u Iraku je 1.167 , dok se 14.785 pacijenata oporavilo.

Novi slučajevi zaraze zabilježeni su nakon što je u protekla 24 sata  obavljeno 10.075 testiranja, a od izbijanja bolesti obavljeno je ukupno 455.316 testiranja , dodaje se u saopštenju ministarstva zdravlja.

Neprekidno povećanje slučajeva COVID-19 potaklo je neke iračke provincije da vrate puni policijski sat, uključujući provinciju Basra i Majsan na jugu Iraka.

Iračka uprava civilne avijacije produžila je zabranu domaćih i stranih letova do 1.jula.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije