Svijet

Iran: Američki vazdušni udari podstiču terorizam

Iran: Američki vazdušni udari podstiču terorizam
Foto: Tanjug/AP | Iran: Američki vazdušni udari podstiču terorizam

TEHERAN - Američki vazdušni udari na miliciju koju podržava Iran na istoku Sirije samo podstiču terorizam u regionu, rekao je glavni iranski zvaničnik bezbjednosti Ali Šamkani.

Vašington je saopštio da su napadi na položaje paravojne grupe "Kataib hezbolah" duž granice sa Irakom odgovor na raketne napade na američke ciljeve u Iraku.

"Odgovor SAD podstiče i intenzivira aktivnosti Islamske države u regionu", rekao je Šamkani, sekretar Vrhovnog nacionalnog savjeta bezbjednosti Irana u razgovoru sa iračkim ministrom spoljnih poslova Fuadom Huseinom.

On je naveo da napad na borce protiv terorizma predstavlja početak nove runde organizovanog terorizma, prenijela je novinska agencija Nur njuz.

Šamkani je rekao da će se Iran suočiti sa američkim planom oživljavanja terorizma u regionu.

Husein, koji je u drugoj posjeti Iranu za posljednjih mjesec dana, sastao se kasnije sa iranskim kolegom Mohamadom Džavadom Zarifom.

Iračko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je Husein u Iran došao radi "razgovora o regionalnoj situaciji, načinima balansiranja odnosa, radi izbjegavanja tenzija i eskalacije".

Zvaničnik iračke milicije rekao je da je u američkim udarima poginuo jedan borac, a da su četiri ranjena.

Mete vazdušnih udara bile su lokacije milicije na sirijskoj strani iračko-sirijske granice, gdje grupe koje podržava Iran kontrolišu važan put za prenos oružja, ljudstva i robe. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije