Svijet

Iran: Nelogične glasine da je avion pogođen raketom

Iran: Nelogične glasine da je avion pogođen raketom
Foto: Tanjug/AP | Iran: Nelogične glasine da je avion pogođen raketom

TEHERAN - Šef iranske Organizacije za civilnu avijaciju Ali Abedžadeh, danas je demantovao, kako kaže, "nelogične glasine", da je ukrajinski putnički avion koji se srušio u blizini Teherana pogođen raketom, javila je poluzvanična iranska agencija ISNA.

"Sa naučne tačke gledišta, nemoguće je da je raketa pogodila ukrajinski avion, pa su zato takve glasine nelogične", citirala je agencija riječi Ali Abedžadeha, prenosi Reuters.

Poslije objave nedjeljnika Njuzvik i agencije AP i Reuters su javile, pozivajući se na američke zvaničnike, da je iranska protivvazduhoplovna raketa slučajno oborila ukrajinski avion koji se srušio nedaleko od Teherana u srijedu ujutru.

Britanska agencija prenijela je izjavu američkog zvaničnika koji navodi da su američki sateliti registrovali ispaljivanje dvije rakete neposredno prije nego što se avion srušio, poslije čega je usledila eksplozija.

Ukrajinski avion, koji se srušio u srijedu ujutru nedaleko od Teherana, pogodila je raketa ruske proizvodnje Tor-M1, objavio je prethodno američki nedjeljnik Njuzvik, pozivajući se na neimenovane zvaničnike Pentagona, kao i američke i iračke obavještajne službe.

Zvaničnici Pentagona i američke obaveštajne službe rekli su za Njuzvik da je procjena da je avion slučajno pogođen.

Iranske protivavionske jedinice vjerovatno su bile aktivne poslije raketnog napada na američke baze u Iraku, koji je uslijedio kao odgovor na američko ubistvo iranskog generala Kasima Sulejmanija, naveli su izvori.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije