Svijet

Iran: SAD besramno prijete Rusiji nuklearnim oružjem

Iran: SAD besramno prijete Rusiji nuklearnim oružjem
Foto: N.N. | Iran: SAD besramno prijete Rusiji nuklearnim oružjem

TEHERAN - Iran je danas optužio SAD da prijete Rusiji nuklearnim oružjem, nakon što je Vašington objavio dokumenta u kojima se navodi plan da Amerika pojača svoje nuklearne sposobnosti, kako bi odvratile napadače.

"Amerikanci besramno prijete Rusiji novim nuklearnim oružjem. Isti ti ljudi koji navodno veruju da je korišćenje oružja masovnog uništenja zločin protiv čovječnosti, pričaju o novom oružju i prijete da će ga upotrebiti na protivnicima", poručio je predsjednik Irana Hasan Rohani, prenosi Rojters.

Ministar spoljnih poslova Irana Džavad Zarif napisao je na Tviteru da dokumenta iz Vašingtona prijete da dovedu čovječanstvo bliže rubu propasti.

SAD su dokument objavile u petak, a prema mišljenju američkih zvaničnika, povećanjem broja oružja će spriječiti Rusiju da i sama koristi nuklearno naoružanje.

Oglasio se i njemački ministar spoljnih poslova Zigmar Gabrijel, rekavši da je odluka SAD pokazatelj da je u toku nova trka u naoružanju, naglasivši da je Evropa pogotovo ranjiva, kao što je bio slučaj tokom Hladnog rata.

"Zbog toga moramo da pokrenemo nove inicijative za kontrolu oružja i razoružavanje u Evropi", rekao je Gabrijel.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije