Svijet

​Iran i SAD razmijenili zatvorenike

​Iran i SAD razmijenili zatvorenike
Foto: Tanjug | ​Iran i SAD razmijenili zatvorenike

VAŠINGTON, TEHERAN – Sjedinjene Američke Države i Iran oslobodili su po pet osoba koje drže svaka prema sporazumu o razmjeni koji također uključuje prenos odmrznute iranske imovine od šest milijardi dolara iz Južne Koreje.

Pet iranskih državljana koji su bili pritvoreni u SAD oslobođeni su, potvrdila je iranska televizija Pres TV.

Pet američkih državljana napustilo je Iran i sletjelo u Dohu u okviru razmjene zarobljenika sa SAD i transfer od šest milijardi dolara iranskog novca koji su zamrzle SAD. Ta sredstva su dozvoljena za takozvanu humanitarnu potrošnju, kao što su hrana i lijekovi, saopštile su SAD, prenio je Reuters.

Američki zvaničnici dočekali su na međunarodnom aerodromu u Dohi pet Amerikanaca koji su oslobođeni iz pritvora u Iranu, prenio je Reuters.

Dodaje da je Amerikance tokom leta za Dohu pratio švajcarski ambasador u Iranu.

Portparol iranskog Ministarstva spoljnih poslova potvrdio je da se od pet Iranaca koji su bili zatvoreni u SAD samo dvojica vraćaju u Iran, dok su dvojica zatražila da ostanu u SAD, a peti je izjavio da želi da ode u neimenovanu zemlju da bi se pridružio svojoj porodici.

Prethodno je Džozef Bajden, predsjednik SAD, izjavio je da se pet američkih državljana, koji su bili pritvoreni u Iranu, "konačno vraćaju kući" nakon što su dvije zemlje postigle dogovor za njihovo oslobađanje.

Bajden je zahvalio vladama Katara, Omana, Švajcarske i Južne Koreje na pomoći da se postigne oslobađanje Amerikanaca. Bajden je posebno zahvalio emiru Katara, šeiku Tamimu bin Hamadu i sultanu Omana Haitamu bin Tariku za pomoć u postizanju dogovora, prenio je Reuters.

Stejt department saopštio je da, dok SAD slave oslobađanje pet američkih državljana iz "nepravednog" pritvora u Iranu, Vašington takođe preduzima mjere da pozove na odgovornost iranski režim zbog prakse nelegalnog pritvaranja stranih državljana i da bi ga odvratio od eventualnih budućih takvih postupaka.

U saopštenju se navodi da SAD smatraju da su iransko Ministarstvo za obavještajne poslove i bezbjednost (MOIS) i bivši iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad umiješani u nezakonito pritvaranje američkih državljana, uključujući otmicu i pritvaranje Boba Levinsona uz odobrenje visokih iranskih zvaničnika.

Levinson je nestao 9. marta 2007. godine u Iranu, dok je bio u misiji za Centralnu obavještajnu službu (CIA).

Stejt department je pozvao Iran da u potpunosti objasni šta se desilo Levinsonu, od njegovog prvobitnog zatočeništva do vjerovatne smrti. 

U saopštenju se ističe da Vašington takođe preduzima korake da uvede vizna ograničenja za tri službenika iranske vlade za koje se vjeruje da su odgovorni ili saučesnici u ozbiljnim zloupotrebama ili kršenjima ljudskih prava, kao i za uzimanje talaca ili nezakonito pritvaranje američkih i stranih državljana.

Vašington je najavio ograničenja i za dva iranska zatvorska službenika zbog njihove umješanosti u teška kršenja ljudskih prava, odnosno okrutno i nehumano postupanje prema zatvorenicima. Navodi se da te osobe i članovi njihovih užih porodica ne ispunjavaju uslove za ulazak u Sjedinjene Američke Države.

SAD će nastaviti da rade na tome da se vrate kući američki državljani koji su nezakonito pritvoreni u inostranstvu i da pozovu na odgovornost one koji su umiješani u njihovo nezakonito zatvaranje, ističe se u saopštenju.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije