Svijet

Pratite nas na Google news

Iran lansirao prvi vojni satelit

Iran lansirao prvi vojni satelit
Foto: Tanjug/AP | Iran lansirao prvi vojni satelit
Tanjug

DUBAI - Iran je saopštio da je danas uspješno lansirao prvi ivojni satelit, "Nur", koji će kružiti na 425 kilometara iznad zemlje, prenosi Rojters.

Pentagon nije htio da se izjašnjava da li je satelit u orbiti i da li je operativan, ali je američki državni sekretar Majk Pompeo ipak osudio lansiranje iranskog satelita i ocijenio da to nije u skladu s rezolucijom UN.

Pompeo je ocijenio da je obaveza svih država članica UN da prosude da li je lansiranje iranskog satelita u skladu sa rezolucijom Savjeta bezbjednosti UN kojom se Iran obavezuje da na osam godina obustavi rad na balističkim projektilima.

Raketa "kazed", koja je korišćena za transport satelita u orbitu, koristila je i čvrsta i tečna pogonska goriva, navedeno je u saopštenju iranskih oružanih snaga, pa Pentagon upozorava da se ista tehnologija može koristiti za proizvodnju raketa velikog dometa koje mogu da nose nuklearne bojeve glave.

General američke avijacije Džon Hajet, zamjenik načelnika generalštaba američke vojske, istakao je da je Iran "ponovo sposoban da ugrozi svoje susjede i američke saveznike, ali SAD nikada neće dozvoliti Teheranu da ugrozi Ameriku".

Nakon više neuspješnih pokušaja, današnje lansiranje satelita predstavlja veliki uspjeh za iransku vojsku.

Analitičar Hišab Džaber, pukovnik libanske vojske u penziji, ocijenio je da je lansiranje iranskog satelita svakako doprinosi povećanju napetosti između Teherana i Vašingtona, ali isključuje mogućnost da je riječ o uvertiri u direktnu konfrontaciju.

"To je dio psihološkog rata, poruka kojom se neprijatelj upozorava da obustavi svoje ofanzivne aktivnosti", zaključio je Džaber.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije