Svijet

Iran počeo da ograničava inspekcije IAEA

Iran počeo da ograničava inspekcije IAEA
Foto: Arhiva | Iran počeo da ograničava inspekcije IAEA

TEHERAN - Iranska državna televizija je danas izvijestila da je Teheran zvanično počeo da ograničava međunarodne inspekcije svojih nuklearnih postrojenja, prenosi AP.

Agencija navodi da izvještaj državne televizije nije pružio više detalja osim potvrde da je Iran realizovao svoju najavu smanjenja saradnje sa inspektorima Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA).

Iran je ranije saopštio da planira da zaustavi sprovođenje Dodatnog protokola između Teherana i IAEA postignutog u okviru nuklearnog sporazuma iz 2015. godine kojim se inspektorima UN daju veća ovlašćenja za posjete nuklearnim objektima i praćenje iranskog programa.

Iran je u proteklih nekoliko mjeseci počeo da krši odredbe sporazuma postignutog 2015. godine sa svetskim silama, kojim se predviđalo ograničenje iranskog nukelarnog programa u zamjenu za ukidanje sanckija Iranu, navodi agencija.

Teheran se odlučio za to poslije jednostranog povlačenja SAD iz dogovora pod tadašnjim predsjednikom Donaldom Trampom i ponovnog uvođenje američkih sankcija Iranu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije