Svijet

Iran traži trajan nuklearni sporazum sa svjetskim silama

Iran traži trajan nuklearni sporazum sa svjetskim silama
Foto: Arhiva | Iran traži trajan nuklearni sporazum sa svjetskim silama
Tanjug

TEHERAN - Iran je danas saopštio da traži trajan nuklearni sporazum sa svjetskim silama.

Takav stav izrečen je poslije razgovora sa saveznikom SAD Katarom o ublažavanju zaustavljenih napora za oživljavanje nuklearnog pakta iz 2015. godine.

Katarski ministar spoljnih poslova šeik Mohamed bin Abdulrahman bin Džasim Al Tani posjetio je Teheran poslije nedjelju dana nakon što indirektni američko-iranski pregovori u Dohi uz posredovanje EU nisu uspjeli da se pomjere sa "mrtve tačke", koja ometa napore da se oživi nuklearni sporazum, prenosi Rojters.

"Odlučni smo da tražimo dobar, snažan i trajan sporazum, i uprkos američkim tvrdnjama nismo postavili nikakve zahtjeve van nuklearnog sporazuma", rekao je iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amir Abdolahian na zajedničkoj konferenciji za novinare sa šeikom Mohamedom u Teheranu.

Od prošle nedjelje Iran dovodi u pitanje riješenost SAD da spase sporazum, a zvanični Vašington je saopštio da je Teheran dodao nove zahtjeve na pregovorima u Dohi.

Iranski ministar spoljnih poslova je, međutim juče rekao da Vašington "mora da odluči da li želi sporazum ili insistira na tome da se drži svojih jednostranih zahtjeva".

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije