Svijet

Pratite nas na Google news

Islamista koji je učestvovao u ratu u BiH moli da ga iz SAD vrate u Britaniju

Islamista koji je učestvovao u ratu u BiH moli da ga iz SAD vrate u Britaniju
Foto: Screenshot / Youtube | Islamista koji je ratovao u BiH moli da ga iz SAD vrate u Britaniju
N.N.

LONDON - Radikalni islamista Abu Hamza al Masri zatražio je da ga vrate iz zatvora u SAD u zatvor u Veliku Britaniju, jer se plaši da će oboljeti od korona virusa, prenio je londonski "Daily Mirror".

U pismima koje je slao iz svoje ćelije, dijabetičar Abu Hamza tvrdi da bi za njega bila smrtna kazna ako bi obolio od kovida, dodao je "The Sun".

Abu Hamza, koji služi doživotnu kaznu u ADX Florensu u Koloradu, navodno je napisao da bi mogao da dobije oboljenje mozga, da mu otkažu organi i da mu amputiraje udove.

Takođe je tvrdio da mu je oduzimanje predmeta, uključujući njegovu električnu četkicu za zube, stvorilo loše higijenske uslove.

Iz zatvora poručuju da se radi na sprečavanju širenja kovida i da se o Abu Hamzinim zdravstvenim potrebama vodi računa.

U avgustu 2020. godine on je tužio američke vlasti zbog surovih uslova u američkom najčuvanijem zatvoru.

Velika Britanija je izručila Abu Hamzu Americi 2012. godine, nakon što mu je londonski sud odbio žalbu.

Abu Hamzinom suđenju u SAD prethodio je dugotrajan postupak za njegovu ekstradiciju iz Britanije.

Prije izricanja presude Abu njegovi advokati su zatražili od suda da uzme u obzir kako je njihov branjenik ostao bez ruku i oka, dok su tužioci isticali da je doživotni zatvor jedina prava kazna za njegova nedjela.

Sudija iz Njujorka Ketrin Forest nazvala je Abu Hamzine akcije varvarskim i nerazumnim i osudila ga na doživotnu robiju zbog podržavanja terorizma.

Proglašen je krivim za više krivičnih djela, uključujući uzimanje talaca i planiranje osnivanja kampa za obuku terorista u SAD.

Bio u BiH

Abu Hamza al Masri učestvovao je u ratu u BiH, gdje je vršio obuku mudžahedinske jedinice u osnovnoj školi u Jablanici, kod Tešnja.

Kako su još tada pisali mediji, Abu Hamza al Masri je jedne prilike dok je pokazivao kako se rukuje minsko-eksplozivnim sredstvima izgubio ruku i oštetio oko. Ubrzo poslije toga stavio je kuku umjesto ruke pa su ga u Tešnju zvali kapetan Kuka ili jednooki Abu Hamza al Masri.

Abu Hamza je izuzetno poznato ime u svijetu islamskog radikalizma. U vrijeme njegovog hapšenja čitava svjetska javnost je u najmanju ruku bila šokirana beskrupuloznom kampanjom koju je vodio te propovijedima kojima je regrutovao nove islamiste.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije