Svijet

Islamisti brodom stigli u Italiju

Islamisti brodom stigli u Italiju
Foto: N.N. | Islamisti brodom stigli u Italiju

LONDON - Interpol je objavio listu 50 osumnjičenih pripadnika Islamske države za koje se vjeruje da su nedavno pristali brodom u Italiju i saopštio da bi oni mogli da pokušaju da dođu do evropskih zemalja.

Listu, do koje je došao list "The Guardian", sačinio je generalni sekretarijat Interpola. Lista je 29. novembra poslata italijanskom Ministarstvu unutrašnjih poslova, koje ju je proslijedilo nacionalnim antiterorističkim agencijama širom Evrope. 

Svi osumnjičeni na listi su državljani Tunisa, od kojih su neke identifikovali zvaničnici nakon što su stigli u Italiju. U dokumentu se navode imena, prezimena i datumi rođenja. 

Vjeruje se da je oko 5.500 državljana Tunisa putovalo na teritoriju Islamske države u Siriji i Iraku da bi se borili zajedno sa džihadistima, što je više nego iz bilo koje druge zemlja, navodi list. 

Četvorica osumnjičenih boraca Islamske države sa liste Interpola od ranije poznati evropskim obavještajnim agencijama. 

Interpol navodi da je jedan od njih vjerovatno već prešao italijansko-francusku granicu kako bi stigao u Gard, departman na jugu Francuske. 

"Prema informacijama dobijenim u domenu međunarodne saradnje, državljani Tunisa povezani su sa 'Islamskom državom' i vjerovatno su došli u Evropu brodovima", saopštio je Interpol.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije