Svijet

Islamistički klan održao sastanak u Beču uoči napada

Islamistički klan održao sastanak u Beču uoči napada
Foto: Tanjug/AP | Islamistički klan održao sastanak u Beču uoči napada

BEČ - Islamisti iz Austrije, Njemačke i Švajcarske, među njima i terorista iz Beča, sastali su se tokom jula u glavnom gradu Austrije. Taj sastanak održan je neposredno pred odlazak austrijsko-makedonskog napadača albanskog porijekla Kujtima Fejzulaja, koji je u svom terorističkom napadu na centar Beča ubio četiri osobe i ranio više od 20, u kupovinu municije u Slovačku, o čemu su slovačke vlasti obavijestile svoje austrijske kolege. Prema pisanju medija, desetine simpatizera Islamske države iz Austrije, Njemačke i Švajcarske okupile su se u Beču gdje su proveli više dana, a među njima su bili i osumnjičeni, koji su nakon terorističkog napada u Beču uhapšeni u Švajcarskoj i Njemačkoj.

Oni su tokom boravka u Beču prenoćili u stanu teroriste, koji je bio pod nadzorom austrijske policije. Taj sastanak u Beču najvjerovatnije je organizovao Fejzulaj. Sada policija istražuje da li su te osobe bile upoznate s planom za izvršenje terorističkog napada i da li su ga možda i podržavale.

U međuvremenu, austrijska policija zatvorila je još dvije osobe iz okruženja Fejzulaja, a radi se o osumnjičenima u starosti od 21 i 23 godine. Trenutno je u istražnom zatvoru deset osoba, za koje se sumnja da su imale vezu s Fejzulajem, a tužilaštvo istražuje da li su učestvovali u pripremnim radnjama za napad. Među uhapšenima je i prijatelj Fejzulaja s kojim je pokušao da na jesen 2018. otputuje u Siriju i pridruži se Islamskoj državi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije