Svijet

Islamske zemlje osuđuju Trampovu odluku o Jerusalimu

Islamske zemlje osuđuju Trampovu odluku o Jerusalimu
Foto: Tanjug | Islamske zemlje osuđuju Trampovu odluku o Jerusalimu

ANKARA/KAIRO/TEHERAN - Odluka predsjednika SAD Donalda Trampa da Jerusalim prizna kao prijestonicu Izraela izazvala je osudu i žestoke reakcije muslimanskih zemalja širom Bliskog istoka.

Predsjednik Indonezije Joko Vidodo, lider najmnogoljudnije muslimanske zemlje, osudio je odluku SAD da prizna Jerusalim kao prijestonicu Izraela.

"Indonezija najoštrije osuđuje odluku SAD da jednostrano prizna Jerusalim kao prijestonicu Izraela i traži od te zemlje da preispita tu odluku. Taj potez može da uzdrma opštu bezbjednost i stabilnost", rekao je Vidodo.

Premijer Malezije Nadžib Razak pozvao je muslimane širom svijeta da se suprotstave priznavanju Jerusalima kao izraelske prijestonice.

"Pozivam sve muslimane širom svijeta da se čuje njihov glas i da jasno stave do znanja da se protive priznavanju Jerusalima kao prijestonice", rekao je Nadžib.

Portparol vlade Jordana Mohamed el Momani saopštio je da ta zemlja odbacuje jednostranu odluku SAD nazvavši je pravno ništavnom jer konsoliduje okupaciju Izraela u istočnom dijelu spornog grada.

Jordanski kralj Abdulah II izrazio je zabrinutost u telefonskom razgovoru sa Trampom kome je rekao da ignorisanje prava Palestinaca, muslimana i hrišćana u Jerusalimu može samo da izazove širenje ekstremizma.

Tursko ministarstvo spoljnih poslova Trampov potez naziva "neodgovornim" i poziva Vašington da ga preispita.

Istovremeno, iračka vlada zahtjeva od SAD da povuče odluku o priznavanju Jerusalima kao prijestonice Izraela kako bi se izbjeglo rasplamsavanje terorizma.

"Upozoravamo na opasne posljedice ove odluke o stabilnosti regiona i svijeta. Američka administracija mora da povuče tu odluku kako bi spriječila opasne eskalacije koja bi podstkla ekstremizam i stvorila povoljne uslove za terorizam.

Egipat odbacuje odluku SAD o premještanju ambasade u Jerusalim, saopštilo je ministarstvo spoljnih poslova Egipta i dodaje da Trampovo priznanje Jerusalima kao izralske prijestonice ne mijenja pravni status grada, prenosi Rojters.

Ministarstvo spoljnih poslova Irana saopštilo je da Iran "ozbiljno osuđuje" odluku SAD koja, kako se navodi, krši međunarodne rezolucije.

Saudijska Arabija izrazila je takođe protivljenje Trampovom potezu navodeći da on "provocira osjećanja muslimana širom svijeta".

Katar je takođe ocijenio da odluka o premještanju američke ambasade u Jerusalim predstvlja "opasnu eskalaciju i smrtnu kaznu za sve koji žele mir", prenosi Al Džazira.

I Liban upozorava da Trampova odluka prijeti mirovnom procesu i stabilnosti u regionu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije