Svijet

Ispovijest tinejdžerke koja se udala za borca ID: Odrubljene glave me nisu uznemiravale

Ispovijest tinejdžerke koja se udala za borca ID: Odrubljene glave me nisu uznemiravale
Foto: Screenshot | Ispovijest tinejdžerke koja se udala za borca ID: Odrubljene glave me nisu uznemiravale

Jedna od tri učenice koje su 2015. godine napustile London kako bi se pridružile Islamskoj državi želi da se vrati u Englesku, mada ne žali zbog svoje odluke da ode u Siriju, piše "BBC".

U intervjuu za "Times", Šamima Begum, koja sada ima 19 godina, ispričala je kako je na ratištu u Siriji viđala odrubljene glave u kontejnerima, ali da je to nije posebno isprepadalo.

Trenutno se nalazi u izbjegličkom kampu u Siriji, u devetom je mjesecu trudnoće i želi da se vrati kući kako bi tamo odgajala svoje dijete.

Rekla je da je rodila još dvoje djece, ali da su ona umrla. Dodala je kako je jedna od njenih školskih drugarica, koja je sa njom napustila Veliku Britaniju, poginula u bombardovanju, a da ne zna šta se dogodilo sa drugom prijateljicom.

Učenice škole Betnal Grin Akademija, Šamima Begum i Amira Abase, imale su 15, dok je Kadiza Sultana imala 16 godina kada su napustile Veliku Britaniju u februaru 2015. godine.

Roditeljima su rekle kako će na jedan dan otići negdje zajedno, a zatim su avionom otišle u Tursku i kasnije u Siriju. Nakon što je stigla u Al-Raku, smjestili su je u kuću sa drugim budućim nevjestama.

"Odredili su mi  da se udam za borca koji govor engleski i koji je bio star između ​​20 i 25 godina", rekla je.

Deset dana kasnije udala se za 27-godišnjeg Holanđanina koji se preobratio u islam.

Njen suprug se nedavno predao grupi sirijskih boraca, a ona se sada nalazi, zajedno sa 39.000 drugih izbjeglica, u izbjegličkom kampu na sjeveru Sirije.

Kada ju je novinar upitao da li je život u Al-Raci, nekadašnjem uporištu Islamske države, ispunio sva njena očekivanja, odgovorila je da jeste i da je vodila sasvim normalan život, prenosi "Index.hr".

"Tu i tamo je pala neka bomba, ali osim toga...", rekla je.

Opisala je kako ju nije previše prestravilo kada je prvi put vidjela odrubljenu glavu u kanti za smeće.

"To je bila glava jednog zarobljenika, neprijatelja islama. Mislila sam samo na ono šta bi učinio muslimanki da je imao priliku", rekla je i dodala ne ne žali zbog svoje odluke da napusti Englesku, ali da smatra da je stvar završena za Islamsku državu i da ionako ima previše korupcije unutar te organizacije.

Šamima Begum opisala je kako ju je jako teško pogodio gubitak djece. Prvo joj je prije nekoliko mjeseci umro drugorođeni sin koji je tada imao samo osam mjeseci. Vjeruje da je preminuo zbog bolesti koja je povezana sa neuhranjenošću.

Odvela ga je u bolnicu, ali tamo nije bilo ni lijekova ni dovoljnog broja medicinskog osoblja.

Njeno prvorođeno dijete, djevojčica, umrlo je prije nekih mjesec dana, a bila je stara svega godinu dana i devet mjeseci.

Rekla je da je želja da svom sljedećom djetetu osigura bolji život, glavni razlog zašto je odlučila da napusti Siriju.

S obzirom na to da je Šamima Begum sada punoljetna, moraće da preuzme zakonsku odgovornost za svoje odluke. Da se vratila dok je još bila maloljetna, situacija bi bila drugačija, a sada je, ako odluči da ponovo živi u Velikoj Britaniji, verovatno čekaju optužnice za terorizam, prenosi "Telegraf.rs".

Takođe, postoji opasnost da joj socijalna služba oduzme dijete jer će htjeti da ga zaštite od radikalnih stremljenja majke koja nisu dobra za djetetov razvoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije