Svijet

Istorijska zapljena droge i oružja u Kanadi, uhapšen Srbin

Istorijska zapljena droge i oružja u Kanadi, uhapšen Srbin
Foto: Toronto Police Service | Istorijska zapljena droge i oružja u Kanadi, uhapšen Srbin

Oružje pronađeno prilikom pretresa stana D.D. u Torontu namijenjeno je daljem snabdijevanju uličnih bandi, dok su velike količine droge koja je takođe pronađena prilikom pretresa, namijenjena distribuciji daleko izvan granica Toronta.

Ovo je nakon istorijske zapljene i hapšenja D.D. porijeklom iz Srbije u Kanadi, izjavio policijski zvaničnik Domenik Sinopoli, komentarišući detalje iz istrage.

U stanu u kom je boravio D.D. policajci iz Toronta pronašli su 65 komada oružja, među kojima 57 pištolja, osam dugih cijevi i oko 15.000 komada municije. Od 57 pištolja, policija je uspjela da uđe u trag 39, od kojih je njih 37 vodilo do Sjedinjenih Američkih Država.

Pored oružja, u stanu D.D. pronađena je droga čija bi ulična vrijednost mogla da dostigne 18.240.000 dolara i to: 106 kilograma kokaina, 61 kilogram kristal meta, pet kilograma fentanila i devet kilograma MDMA.

Inspektor Tim Kron objasnio je na konferenciji za novinare da je istraga počela ranije ove godine, kada je odred za narkotike dobio prijavu.

"Kako je istraga napredovala, dobili smo informacije da se ta adresa označava kao potencijalna lokacija odakle se trguje drogom. Ovo je uglavnom miran kraj, sa parkovima, igralištima za djecu i osnovnim školama", objasnio je inspektor.

Kao bezbjednosno interesantno lice označen je D.D. i ta inforamcija bila je dovoljan da istražiteljima obezbijedi nalog za pretres.

"Nikada ne znaš šta je sa druge strane kada dobijete nalog za pretres. Znate zašto ste tu ali uglavnom ne znate šta ćete unutra zateći. U ovom slučaju to je bio vrijedan plijen", objasnio je detektiv Rej Direnco iz 22 divizije policije Toronta.

Visoki zvaničnici policija objasnili su da se radi o osobi koja nema policijski dosije, niti je ranije bilo kada dovođena u vezu sa narkoticima i oružjem. Kada su policajci zakucali na njegova vrata, D.D. nije pokušao da bježi niti je pružio bilo kakav otpor, već je mirno sarađivao sa policijom.

Vlasnik stana Džo Bejks rekao je za CTV njuz Toronto da je D.D. tamo živeo 22 godine i da je bio slikar, te da je plaćao sve na vrijeme.

Iscjelitelj i diler

Lik D.D. bio je, po svemu sudeći, jedan od onih za koje nikada ne bismo rekli da pripada kriminalnom miljeu, makar prema onome kako se predstavljao u javnosti.

Na društvenim mrežama se D.D. predstavljao kao iscjelitelj i stručnjak za meditaciju, a objave koje je dijelio mahom su se bazirale na duhovnim porukama i savjetima.

Pored toga, sa početkom pandemije korona virusa D.D. se bazirao na širenja teroija zavjere, pa je tako komentarisao kako ne vjeruje u "zvaničnu priču" o korona virusu, niti smatra da je nošenje maske neophodno.

Istorijska zapljena

Policija Toronta saopštila je takođe da je riječ o najvećoj zapleni droge u oružja u jednom danu i to u istoriji ove policije.

On će se suočiti sa 78 tačaka optužnice, a pred sud će biti izveden 7. januara, prenosi "Blic.rs".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije